piątek, 28 kwietnia 2017
Słodycz Dr Gerarda
Ponura, brzydka pogoda daje mi się we znaki, nic mi się nie chce i w ogóle ewidentny brak słońca dokucza mi. Lekarstwem na taki stan rzeczy jest zajęcie się tym, co sprawia mi radość - zrobiłam parę rzeczy między innymi zrobiłam bardzo smaczne ciasto na które podam Wam kochani przepis;
Masa
-5 szklanek mleka
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-4 żółtka
-3/4 szklanki mąki
-25 dkg masła
-mafijne choco Dr Gerarda
Czekoladowa pianka
-2 kubki śmietany 30%
-1 czekolada gorzka
-2 łyżeczki kakao
-4 płaskie łyżki cukru pudru
Blaszkę wykładamy folią aluminiową, na dnie układamy Mafijne choco.
Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Gotujemy do rozpuszczenia masła. Następnie do miski dajemy mąkę, 1 szklankę mleka, budynie, żółtka i wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę, tak by nie było grudek.
Wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy i mieszamy do zastygnięcia masy.
Gorącą masę wykładamy na ciastka mafijne choco. Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki. Gdy całość jest zimna przechodzimy do przygotowania pianki.
Czekoladę łamiemy i dajemy do miski, dodajemy 4 łyżki śmietany 30% oraz kakao. Rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Chwilkę studzimy, tak by czekolada nie była gorąca.
Następnie do reszty śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy startą czekoladą. Ciasto chowamy do lodówki na noc. I gotowe. Bardzo polecam, łatwe i pyszne ciasto na chandrę w takie dni jak dzisiejszy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz