Kajmak jest to bardzo słodka, gęsta i ciągliwa masa, którą uzyskuje się z mleka lub śmietanki z cukrem, gotowanej w szerokim naczyniu na bardzo wolnym ogniu.
A oto przepis na domowy kajmak.
Aby uzyskać 500 ml kajmaku potrzebne nam będą;
6 szklanek mleka
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki wanilii.
Wszystkie składniki gotujemy przez około 3 godziny na bardzo wolnym ogniu i bardzo rzadko mieszając. Drugi sposób to kajmak z mleka skondensowanego.
Puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy ją co najmniej przez dwie godziny. Zbyt długie gotowanie może spowodować, że nasz kajmak może mieć gorzki posmak. Może zrobić się konsystencja galarety, którą to ciężko będzie posmarować np. ciasto.
Kajmak najczęściej używa się do przekładania ciast i tortów.
Wystudzony kajmak łączy się z masłem, żółtkami, albo można też dodać do ubitej śmietany.
Aby masa kajmakowa była wykwintniejsza można do niej dodać wanilii albo mocnej prawdziwej kawy. Ciastka kruche dr Gerarda będą jeszcze smaczniejsze gdy przełożymy je masą kajmakową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz