WITAM CIASTKA NA DZIEŃ DOBRY stały się dla mojego męża
niezastąpionym dodatkiem do każdego śniadania. DR GERARD zrobił mi wielką
przysługę. Paweł przepada za produktami tej firmy, ale nie pogardzi także moimi
wyrobami. Bardzo smakuje mu moja
CZEKOLADOWA ROLADA.
Składniki :
Ciasto : 4 jajka, 9 dag drobnego cukru, 5 dag mąki, 4 dag
kakao, łyżka oleju.
Nadzienie : 20 dag wiśni z kompotu, 50 ml Burbona, 400 ml
śmietany kremówki.
Polewa i dekoracja : 15 dag gorzkiej czekolady, łyżka masła,
60 ml śmietany kremówki, łyżka Burbona.
Sposób wykonania – Ubić jajka z cukrem na gęsto. Dodać
przesianą mąkę i kakao, na końcu olej. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w 180 C około 12 minut. Po upieczeniu przełożyć na
czysty papier do pieczenia i zostawić do wystudzenia. Następnie usunąć papier,
na którym piekł się biszkopt. Zalać wiśnie Burbonem i odstawić ( najlepiej na
całą noc ). Śmietanę ubić na sztywno, posmarować nią biszkopt, na niej ułożyć
odsączone wiśnie. Zrolować biszkopt i zawinąć ściśle w folię aluminiową.
Wstawić na noc do lodówki. Połowę czekolady podgrzać i rozsmarować ją cienką
warstwą na papierze do pieczenia, odstawić do stężenia.. Następnie usunąć
papier i pokruszyć płat czekolady. Resztę czekolady rozpuścić z masłem i śmietaną
kremówką. Odstawić i doprawić Burbonem. Zdjąć folię z rolady, posmarować ciasto
polewą i udekorować pokruszoną czekoladą. Odstawić do zaschnięcia. Czas
przygotowania około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz