Składniki
0,5 kg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
200 g masła (margaryny)
1 łyżka tłustej śmietany
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
200 g masła (margaryny)
1 łyżka tłustej śmietany
3 jajka
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Smacznego!
Polecam równiez ciastka maślane dr Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz