Moje łasuchy uwielbiają różnego rodzaju ciasta, a szczególnie ciasta, w których można znaleźć jak najwięcej bakaliami.
Ciasta z bakaliami kojarzą nam się z tym, że są to takie wykwintne ciasta, które podaje się od święta, dlatego też na święta wielkanocne postanowiłam przygotować to ciasto.
Dosyć dawno temu piekłam to ciasto, które dzisiaj chcę państwu polecić, a jednocześnie przypomnieć sobie też ten przepis.
Będąc w sklepie właśnie znalazłam ciastka Mafijne Choco Dr Gerarda, które będą do tego ciasta nadawały. więc tym bardziej się zdecydowałam, żeby rodzince zrobić przyjemność.
Składniki ciasta
-6 jajek i 2 białka-25 dkg cukru pudru -10 dkg orzechów mielonych w tym trochę posiekanych -10 dkg kokosu -5 dkg rodzynek -łyżka kakao -łyżka proszku do pieczenia.
Masa
-puszka brzoskwiń -2 budynie śmietankowe -2 żółtka -2 łyżki cukru -2 galaretki kostka masła lub margaryny, po za tym ciastka herbatniki Dr Gerarda, oraz wódka do zamaczania ciastek.
Przygotowanie.
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany powoli dodajemy cukier i żółtka i cały czas ubijamy.Do piany dodajemy zmieszane bakalie, kakao, oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy ciasto.
2. Brzoskwinie kroimy w paski, sok z cukrem gotujemy. Budynie rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody dodajemy 2 żółtka i mieszamy, wlewamy do soku i zagotowujemy cały czas mieszając.
3. Masło ucieramy na puch, stopniowo do utartego masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Na wystudzone ciasto wykładamy połowę masy. Ciastka herbatniki Dr Gerarda nasączamy niskoprocentowym alkoholem i układamy na wierzchu ciasta, następnie wykładamy drugą połowę masy. Na masę układamy paski brzoskwiń i zalewamy wcześniej rozpuszczonymi galaretkami, które zaczynają już gęstnieć. na koniec wstawiamy ciasto do lodówki lub do zimnego pomieszczenia, aby galaretka dokładnie zastygła.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju wypieki, a szczególnie te, w których można użyć ciastek od Dr Gerarda, które nadają się do wszelkiego rodzaju ciast bez pieczenia.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz