czwartek, 13 kwietnia 2017

Popularne zamienniki cukru.

Popularne zamienniki cukru.

Wielu z nas uwielbia słodycze, ciasta i ciasteczka. Kolorowe z cukierkami czy z kremem, czekoladą. Ja też mam swoje ulubione są nimi słodycze dr Gerarda szczególnie MAFIJNE CHOCO lub pryncypałki czy pryncytorcik. Pychotka!
Do pieczenia naszych domowych ciast używamy przeważnie białego cukru kryształu choć ma on puste kalorie, żadnych wartości odżywczych dla naszego organizmu to wielu z nas można powiedzieć, że jest od niego uzależnionych. Używa się także cukru pudru, cukier waniliowy, może także używać miody najlepiej naturalne, karmelu, syropu klonowego do deserów czy cukru brzozowego, melasy mniej znanej stewi oraz suszonych owoców.
Cukier puder na pewno będzie mniej słodki i dobry do kruchego ciasta. Miody naturalne a mamy ich mnóstwo na naszym rynku od lipowych, spadziowych czy rzepakowych to także są miody leśne, malinowe. Miód naturalny to samo zdrowie zawiera witaminy, minerały jest słodszy więc używamy go mniej na pewno lepszy od białego cukru. Przy pieczeniu ciast możemy zamiast szklanki cukru dać szklankę miodu. Stewia ma pochodzenie roślinne jest o wiele słodsza ma mniej kalorii ma niższy indeks glikemiczny. Może być używana do produkcji dżemów, galaretek, marmolad czy ciast. Syrop klonowy pozyskujemy go z pnia drzewa klonowego zawiera potas, fosfor, magnez i wiele innych korzystnych związków dla naszego organizmu. Możemy go używać jako polewę do naleśników, gofrów, potraw z warzyw i nawet drinków. W kolejnym blogu napiszę o innych zamiennikach cukru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz