Popularne zamienniki
cukru.
Wielu z nas uwielbia
słodycze, ciasta i ciasteczka. Kolorowe z cukierkami czy z kremem,
czekoladą. Ja też mam swoje ulubione są nimi słodycze dr
Gerarda szczególnie MAFIJNE CHOCO lub pryncypałki czy
pryncytorcik. Pychotka!
Do pieczenia naszych
domowych ciast używamy przeważnie białego cukru kryształu choć
ma on puste kalorie, żadnych wartości odżywczych dla naszego
organizmu to wielu z nas można powiedzieć, że jest od niego
uzależnionych. Używa się także cukru pudru, cukier waniliowy,
może także używać miody najlepiej naturalne, karmelu, syropu
klonowego do deserów czy cukru brzozowego, melasy mniej znanej stewi
oraz suszonych owoców.
Cukier puder na
pewno będzie mniej słodki i dobry do kruchego ciasta. Miody
naturalne a mamy ich mnóstwo na naszym rynku od lipowych,
spadziowych czy rzepakowych to także są miody leśne, malinowe.
Miód naturalny to samo zdrowie zawiera witaminy, minerały jest
słodszy więc używamy go mniej na pewno lepszy od białego cukru.
Przy pieczeniu ciast możemy zamiast szklanki cukru dać szklankę
miodu. Stewia ma pochodzenie roślinne jest o wiele słodsza ma mniej
kalorii ma niższy indeks glikemiczny. Może być używana do
produkcji dżemów, galaretek, marmolad czy ciast. Syrop klonowy
pozyskujemy go z pnia drzewa klonowego zawiera potas, fosfor, magnez
i wiele innych korzystnych związków dla naszego organizmu. Możemy
go używać jako polewę do naleśników, gofrów, potraw z warzyw i
nawet drinków. W kolejnym blogu napiszę o innych zamiennikach
cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz