Moje dzieci, jak każde maluchy mają swoje ulubione łakocie.
Piekę im co sobotę
MAŁE PĄCZKI SEROWE.
Składniki : 1 kg mąki pszennej, 500 półtłustego twarogu, 8
łyżek cukru, jedna szklanka letniego mleka, 3 łyżki margaryny, 60 g świeżych
drożdży, 2 jajka, 4 żółtka, olej do smażenia, śmietana, ulubiona konfitura.
Sposób wykonania – Podgrzać mleko, aby było lekko ciepłe (
ale nie gorące ). Wymieszać je z jedną łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i
dwie – trzy łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na około 10 – 15 minut. Zmielić lub przecisnąć twaróg dwukrotnie
przez praskę. Margarynę roztopić ( na przykład w mikrofalówce ) i ostudzić.
Jajka i żółtka utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dalej
miksując, dodawać stopniowo twaróg i roztopione masło. Wsypać przesianą mąkę i
drożdżowy zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby posypując mąką.
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi
swoją objętość ( około 1 godziny ). Z wyrośniętego ciasta uformować niewielkie
kulki. Rozgrzać olej w dużym rondlu i na średnim ogniu smażyć pączki z obu
stron, aż się zarumienią. Ułożyć pączki na talerzu wyłożonym ręcznikami
papierowymi, aby ociekły z tłuszczu. Ostudzone pączki można jeść same lub podać
je ze śmietaną i konfiturą.
Maciuś i Justynka wprost przepadają za tymi pączkami. W
minioną sobotę niestety zabrakło mi produktów i nie mogłam ich upiec. Martwiłam
się, że maluchy będą niezadowolone. Jednak zupełnie nie potrzebnie. Mój mąż przyniósł
ze sklepu coś o wiele lepszego. ZWIERZAKI MAŚLANE DR GERARDA, które Paweł
kupił, żeby jakoś pocieszyć dzieci okazały się strzałem w dziesiątkę. Radości
było co nie miara. Od soboty moje małe pączki serowe przeszły do historii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz