środa, 26 kwietnia 2017

STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ



Moje dzieci, jak każde maluchy mają swoje ulubione łakocie. Piekę im co sobotę
MAŁE PĄCZKI SEROWE.
Składniki : 1 kg mąki pszennej, 500 półtłustego twarogu, 8 łyżek cukru, jedna szklanka letniego mleka, 3 łyżki margaryny, 60 g świeżych drożdży, 2 jajka, 4 żółtka, olej do smażenia, śmietana, ulubiona konfitura.
Sposób wykonania – Podgrzać mleko, aby było lekko ciepłe ( ale nie gorące ). Wymieszać je z jedną łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i dwie – trzy łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 – 15 minut. Zmielić lub przecisnąć twaróg dwukrotnie przez praskę. Margarynę roztopić ( na przykład w mikrofalówce ) i ostudzić. Jajka i żółtka utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg i roztopione masło. Wsypać przesianą mąkę i drożdżowy zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby posypując mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość ( około 1 godziny ). Z wyrośniętego ciasta uformować niewielkie kulki. Rozgrzać olej w dużym rondlu i na średnim ogniu smażyć pączki z obu stron, aż się zarumienią. Ułożyć pączki na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby ociekły z tłuszczu. Ostudzone pączki można jeść same lub podać je ze śmietaną i konfiturą.
Maciuś i Justynka wprost przepadają za tymi pączkami. W minioną sobotę niestety zabrakło mi produktów i nie mogłam ich upiec. Martwiłam się, że maluchy będą niezadowolone. Jednak zupełnie nie potrzebnie. Mój mąż przyniósł ze sklepu coś o wiele lepszego. ZWIERZAKI MAŚLANE DR GERARDA, które Paweł kupił, żeby jakoś pocieszyć dzieci okazały się strzałem w dziesiątkę. Radości było co nie miara. Od soboty moje małe pączki serowe przeszły do historii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz