czwartek, 13 kwietnia 2017

Nieodzowna na Wielkanoc



     Babka cytrynowa z majonezem to mój przepis najlepszy jaki mam na Wielkanoc, gdyż jest ona wilgotna i puszysta a przy tym urozmaica moje potrawy Wielkanocne. Jest pachnąca i aromatyczna kiedy piekę przed Świętami to ciasto to jego zapach unosi się w moim domu jeszcze długo po upieczeniu. Nawet sąsiedzi mówią, ale u pani p. Małgosiu pięknie pachnie.
Uwielbiam zapachy pieczonego ciasta unoszące się po całym mieszkaniu, czuć że dom tętni życiem.
Właśnie dzisiaj mam wielką chęć na upieczenie ciast Świątecznych. Upiekę oczywiście tę babkę, ale również tradycyjny sernik i zrobię go na  słodyczach Dr Gerarda. Jestem tradycjonalistką i nigdy nie nadążę za najnowszymi trendami w cukiernictwie, nawet mnie to nie pociąga. Lubię sprawdzone przepisy i koniecznie łączone z słodyczami Dr Gerarda. A oto pyszniutka babka

Składniki
-4 łyżki majonezu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1 cytryna
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru

Lukier
-200 g cukru pudru
-1/2 cytryny
-3 łyżki wrzącej wody

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, żółtka oddzielam od białek.
Cytrynę myję, sparzam i ocieram o tarkę skórkę.
Białka ubijam na sztywną piane, dodaję cukier i ubijam na najwyższych obrotach przez kilka minut. Dodaję żółtka i skórkę z cytryny, miksując. Łączę masę jajeczną z mąkami, mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodaję majonez, sok z połowy cytryny i mieszam delikatnie łyżką.
Formę do babki smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Ciasto przekładam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni piekę ok. 45 minut.
Wyjmuje z piekarnika i pozostawiam 2-3 minutki w formie, następnie odwracam formę do góry dnem i pozostawiam do odparowania.
Przygotowuję lukier, sok z połowy cytryny, cukier puder i wrzącą wodę, to wszystko ucieram.
Gotowym lukrem polewam gorącą babkę.
                                                              Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz