W minioną niedzielę pierwszy raz zetknęłam się z wyrobami DR
GERARDA. Nigdy wcześniej ich nie jadłam. Będąc u koleżanki miałam okazję je
skosztować. Chyba najlepiej zasmakowały mi MAFIJNE CHOCO. Ta miła wizyta na
długo zostanie w mojej pamięci, tym bardziej, że dostałam jeszcze od Agatki
świetny przepis na
PUSZYSTY KEKS Z
ŻURAWINĄ I PISTACJAMI.
Składniki : 200 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g masła, 4 jajka, 150 g brązowego cukru, 1 cukier waniliowy, 70 ml kwaśnej
śmietany, łyżka mielonego imbiru, jedna cytryna, 50g żurawiny, 100 g pistacji.
Sposób wykonania – Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić
na sztywną pianę ze szczyptą soli. Brązowy cukier i cukier waniliowy utrzeć z
miękkim masłem na puszystą pianę, dodając po jednym żółtku. Cytrynę wyszorować
i otrzyj skórkę. Wycisnąć sok, wyjmując pestki. Pistacje pokruszyć. Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia i imbirem. Wsypać do masy jajecznej
wymieszać. Wlać kwaśną śmietanę, dodać skórkę otartą z cytryny i sok. Dodać
połowę porcji pistacji i żurawinę ( jeśli owoce są duże, poprzekrawać je i obtoczyć
w mące ). Masę dokładnie wymieszać łopatką. Formę – keksówkę natłuścić, posypać
mąką, wyłożyć ciasto i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
180 C. Piec około 60 minut do tzw. Suchego patyczka. Suche ciasto wyjąć z formy
i natychmiast obsypać resztą posiekanych pistacji, lekko je dociskając.
Dobra rada – Smak pistacji wyjątkowo podkreśla biała
czekolada. Rozpuścić więc tabliczkę w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.
Zanim czekolada zastygnie, obsypać keks posiekanymi pistacjami. Czas przygotowania
około 80 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz