piątek, 28 kwietnia 2017

MIŁA WIZYTA



W minioną niedzielę pierwszy raz zetknęłam się z wyrobami DR GERARDA. Nigdy wcześniej ich nie jadłam. Będąc u koleżanki miałam okazję je skosztować. Chyba najlepiej zasmakowały mi MAFIJNE CHOCO. Ta miła wizyta na długo zostanie w mojej pamięci, tym bardziej, że dostałam jeszcze od Agatki świetny przepis na  
PUSZYSTY KEKS Z ŻURAWINĄ I PISTACJAMI.
Składniki : 200 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g masła, 4 jajka, 150 g brązowego cukru, 1 cukier waniliowy, 70 ml kwaśnej śmietany, łyżka mielonego imbiru, jedna cytryna, 50g żurawiny, 100 g pistacji.
Sposób wykonania – Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Brązowy cukier i cukier waniliowy utrzeć z miękkim masłem na puszystą pianę, dodając po jednym żółtku. Cytrynę wyszorować i otrzyj skórkę. Wycisnąć sok, wyjmując pestki. Pistacje pokruszyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i imbirem. Wsypać do masy jajecznej wymieszać. Wlać kwaśną śmietanę, dodać skórkę otartą z cytryny i sok. Dodać połowę porcji pistacji i żurawinę ( jeśli owoce są duże, poprzekrawać je i obtoczyć w mące ). Masę dokładnie wymieszać łopatką. Formę – keksówkę natłuścić, posypać mąką, wyłożyć ciasto i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około 60 minut do tzw. Suchego patyczka. Suche ciasto wyjąć z formy i natychmiast obsypać resztą posiekanych pistacji, lekko je dociskając.
Dobra rada – Smak pistacji wyjątkowo podkreśla biała czekolada. Rozpuścić więc tabliczkę w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Zanim czekolada zastygnie, obsypać keks posiekanymi pistacjami. Czas przygotowania około 80 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz