piątek, 28 kwietnia 2017

Majówka

Mamy majówkę więc postanowiliśmy upiec trochę ciasta. Zrobiliśmy sernik który znaleźliśmy na stronie Doktor Gerard. Poszliśmy z całą rodziną na duże zakupy. Do ogólnych zakupów kupiliśmy też trochę słodyczy od firmy Doktor Gerard. Słodycze te bardzo uwielbia moja cała rodzina. Przez całą majówkę mamy zamiar chodzić na spacery do lasu. Umówiliśmy się z sąsiadami. Myślę że te wolne dni spędzimy bardzo przyjemnie. Składniki Sernik: • 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 2 budynie waniliowe bez cukru • 1 szklanka mleka • 4 jajka • 100 g masła • ciasteczka Maślane Listki dr Gerard Pianka: • 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa • 2 łyżeczki żelatyny • 1/2 kg truskawek zblendowanych • 300 g jogurtu greckiego Sposób przygotowania Sernik: W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek). Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając. Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!) Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć. Zostawić do ostygnięcia. Pianka: Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie. Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz