wtorek, 25 kwietnia 2017

Przepyszny sernik czekoladowy

Na niedzielę przygotowałam czekoladowy sernik na markizach. Przepysznie smakował z filiżanką kawy. Spróbujecie? Oto niezbędne składniki:

Masa serowa
-1 kg sera z wiaderka
-5 jajek
-1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
-1 szklanka cukru
-1 cukier wanilinowy
-3 budynie waniliowe (bez cukru i każdy na pół litra mleka)
-3 łyżki kakao
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Czekoladowa pianka
-1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
-cukier puder do smaku
-3 łyżki kakao
-1 łyżeczka żelatyny
-niewielka ilość gorącej wody


Dodatkowo
-markizy Mafijne Choco od Dr Gerard
-10 dag białej czekolady
-drobne kruche ciasteczka maltikeks od Dr Gerard ciemna czekolada


Sposób przygotowania: masa serowa: jajka miksuję z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie wlewam śmietankę kremówkę i chwilę miksuję, wsypuję budynie w proszku, kakao i kawę, dodaję ser i miksuję do połączenia się składników. Blaszkę (24/35 cm) wykładam papierem do pieczenia, następnie na dnie układam markizy Mafijne Choco Dr Gerarda. Na markizy wylewam równomiernie masę serową. A następnie piekę około 65 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony sernik studzę i wstawiam do lodówki do schłodzenia. Czekoladowa pianka: żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i studzę. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję żelatynę, kakao, cukier puder i dokładnie ubijam. Gotową śmietankę przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, a następnie dowolnie dekoruję sernik. Czekoladę ścieram na tarce i posypuję nią sernik, a drobnymi ciasteczkami maltikeks Dr Gerarda otulonymi ciemną czekoladą dekoruję wierzch. Słodkie, pyszne, więc polecam, szczególnie wtedy gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Życzę smacznego. A do przygotowań wykorzystajcie najlepsze słodycze Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz