piątek, 14 kwietnia 2017

Wielkanocne tradycje.



Witam Ciastka na dzień dobry i pryncytorcik od firmy dr. Gerard.Tradycje wielkanocne Naszego regionu. W Niedzielę Palmową do kościoła przynosi się Palemki,
Malowanie jaj - kraszanek, pisanek (woskiem),
W Wielką Sobotę do koszyków wkłada się: jaja, szynkę, wędliny, chrzan, chleb, sól, baranka z masła, drożdżową babę –"Kujawiaka" i inne smakołyki i te jeszcze najsmaczniejsze z firmy dr. Gerard. Tak przygotowane kosze, ładnie udekorowane, zanosi się do kościołów na święcenie potraw czyli święconkę.
W niedzielę Wielkanocną uroczyste śniadanie wielkanocne - dzielenie się święconym jajkiem. Je się również białą kiełbasę, żurek, mazurki, baby, paschę.
Po śniadaniu szukanie ukrytego zajączka i słodkich jajeczek (głównie na wsi), u nas zajączek zostawia słodkości dla dzieci w koszyczku,  rurki kakaowe z kremem advocat i  ciastka kruche „miód i migdał”
W Poniedziałek Wielkanocny - dyngus - lanie wodą dziewcząt. We wtorek - dziewczęta leją wodą chłopców.
Można też użyć wierzbowych rózg - śmigus dyngus. Popularne jest wykupywanie się od dyngusa pisankami oczywiście dla dzieci , bo dla dorosłych to już musi być coś więcej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz