DR GERARD ma w swoim asortymencie wyjątkowe pyszności. Nie
potrafię się im oprzeć. Szczególnie zachwyca mnie PRYNCYTORCIK, który zawsze
można znaleźć w moim domu. Wczoraj okazało się, że zapasy się skończyły.
Zupełnie o tym zapomniałam. Byłam bardzo niezadowolona, kiedy nie miałam do kawy
nic słodkiego. Uratowała mnie moja sąsiadka, kiedy niespodziewanie przyniosła
SZYBKIE TIRAMISU
Składniki : 500 g serka mascarpone, 3 łyżeczki mocnej kawy
rozpuszczalnej, 3 łyżki drobnego cukru, duża paczka podłużnych biszkoptów,
6 żółtek, kakao w proszku i kawa
rozpuszczalna do posypania.
Sposób wykonania – Do misy miksera przełożyć żółtka, wsypać
cukier i utrzeć wszystko na puszystą masę. W następnej kolejności dodać serek
mascarpone i miksować całość na najwyższych obrotach jeszcze przez jakieś dwie
minuty. Prostokątną blachę wyłożyć folią aluminiową. W kubku zaparzyć kawę, a
po chwili przelać ją do niskiego, szerokiego naczynia. Jeden po drugim, zacząć
lekko moczyć biszkopty w kawie, kładąc je poziomo w naparze całą powierzchnią
dosłownie na chwilę, aby nie rozmiękły. Zamoczone biszkopty układać na dnie
formy parami, po dwa. Masę mascarpone przełożyć do szprycy cukierniczej. Na
każde dwa biszkopty wyłożyć dwie – trzy łyżki masy i przykryć to następnymi,
namoczonymi w kawie biszkoptami. Na wierzch, prostopadle do biszkoptów,
wycisnąć z masy kocie języczki. W ten sposób ułożyć i zapełnić całą brytfannę.
Każdy deser posypać obficie kakao i kawą. Wstawić całość do lodówki na około 12
godzin.
Czas przygotowania około 90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz