poniedziałek, 24 kwietnia 2017

ZAPASY SIĘ SKOŃCZYŁY



DR GERARD ma w swoim asortymencie wyjątkowe pyszności. Nie potrafię się im oprzeć. Szczególnie zachwyca mnie PRYNCYTORCIK, który zawsze można znaleźć w moim domu. Wczoraj okazało się, że zapasy się skończyły. Zupełnie o tym zapomniałam. Byłam bardzo niezadowolona, kiedy nie miałam do kawy nic słodkiego. Uratowała mnie moja sąsiadka, kiedy niespodziewanie przyniosła  
SZYBKIE TIRAMISU
Składniki : 500 g serka mascarpone, 3 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej, 3 łyżki drobnego cukru, duża paczka podłużnych biszkoptów, 6  żółtek, kakao w proszku i kawa rozpuszczalna do posypania.
Sposób wykonania – Do misy miksera przełożyć żółtka, wsypać cukier i utrzeć wszystko na puszystą masę. W następnej kolejności dodać serek mascarpone i miksować całość na najwyższych obrotach jeszcze przez jakieś dwie minuty. Prostokątną blachę wyłożyć folią aluminiową. W kubku zaparzyć kawę, a po chwili przelać ją do niskiego, szerokiego naczynia. Jeden po drugim, zacząć lekko moczyć biszkopty w kawie, kładąc je poziomo w naparze całą powierzchnią dosłownie na chwilę, aby nie rozmiękły. Zamoczone biszkopty układać na dnie formy parami, po dwa. Masę mascarpone przełożyć do szprycy cukierniczej. Na każde dwa biszkopty wyłożyć dwie – trzy łyżki masy i przykryć to następnymi, namoczonymi w kawie biszkoptami. Na wierzch, prostopadle do biszkoptów, wycisnąć z masy kocie języczki. W ten sposób ułożyć i zapełnić całą brytfannę. Każdy deser posypać obficie kakao i kawą. Wstawić całość do lodówki na około 12 godzin.
Czas przygotowania około 90 minut.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz