Po świętach został nam tylko
PUSZYSTY SERNIK Z
BRZOSKWINIĄ.
Składniki :
Spód : 25 dag mąki krupczatki, 5 dag masła, ½ szklanki
drobnego cukru, jedna łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, jedna łyżeczka
śmietany, jedna łyżeczka cukru waniliowego.
Masa serowa : 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego, jedna
puszka brzoskwiń, 20 dag masła, ¾ szklanki cukru, dwie łyżki cukru waniliowego,
8 jajek, 3 łyżki kaszy manny, 2 - 3
krople aromatu do ciast, masło i bułka tarta do formy, sól.
Sposób przygotowania – Zimne masło posiekać z przesianą
mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, owinąć folią
spożywczą, wstawić do lodówki na około jedną godzinę. Następnie ciasto
rozwałkować, rozłożyć w tortownicy, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką.
Spód ponakłuwać widelcem i wstawić na około 15 minut do piekarnika nagrzanego
do 180 C, wystudzić. Brzoskwinie odcedzić, pokroić w kostkę, rozłożyć na
upieczonym spodzie. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem.
Białka ubić na sztywno z solą. Ser utrzeć mikserem na puch, dodając porcjami
żółtka z cukrem, cukier waniliowy, roztopione i wystudzone masło, kaszę i
aromat. Na koniec wymieszać z białkami. Masę serową wylać na spód z
brzoskwiniami. Piec 60 minut w 180 C.
Super rada – Furorę robią serniki z rosą. Ubić trzy białka z
pięcioma łyżkami cukru. Pianę rozłożyć na gorącym serniku 15 minut przed końcem
pieczenia i zmniejszyć temperaturę do 160 C. Posypać płatkami migdałowymi.
To naprawdę niezwykle smaczne ciasto. Cieszę się, że będę
mogła je dzisiaj zaproponować moim znajomym. Przychodzą do mnie na małą kawę.
Naturalnie nie obejdzie się też bez moich ulubionych ciastek DR GERARDA. ZWIERZAKI
MAŚLANE już dawno podbiły moje serce. Jestem przekonana, że będą również
smakować moim gościom. Na szczęście zrobiłam większe zapasy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz