środa, 19 kwietnia 2017

DO MAŁEJ KAWY



Po świętach został nam tylko
PUSZYSTY SERNIK Z BRZOSKWINIĄ.
Składniki :
Spód : 25 dag mąki krupczatki, 5 dag masła, ½ szklanki drobnego cukru, jedna łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, jedna łyżeczka śmietany, jedna łyżeczka cukru waniliowego.
Masa serowa : 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego, jedna puszka brzoskwiń, 20 dag masła, ¾ szklanki cukru, dwie łyżki cukru waniliowego, 8 jajek, 3 łyżki kaszy manny, 2  - 3 krople aromatu do ciast, masło i bułka tarta do formy, sól.
Sposób przygotowania – Zimne masło posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na około jedną godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, rozłożyć w tortownicy, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C, wystudzić. Brzoskwinie odcedzić, pokroić w kostkę, rozłożyć na upieczonym spodzie. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno z solą. Ser utrzeć mikserem na puch, dodając porcjami żółtka z cukrem, cukier waniliowy, roztopione i wystudzone masło, kaszę i aromat. Na koniec wymieszać z białkami. Masę serową wylać na spód z brzoskwiniami. Piec 60 minut w 180 C.
Super rada – Furorę robią serniki z rosą. Ubić trzy białka z pięcioma łyżkami cukru. Pianę rozłożyć na gorącym serniku 15 minut przed końcem pieczenia i zmniejszyć temperaturę do 160 C. Posypać płatkami migdałowymi.
To naprawdę niezwykle smaczne ciasto. Cieszę się, że będę mogła je dzisiaj zaproponować moim znajomym. Przychodzą do mnie na małą kawę. Naturalnie nie obejdzie się też bez moich ulubionych ciastek DR GERARDA. ZWIERZAKI MAŚLANE już dawno podbiły moje serce. Jestem przekonana, że będą również smakować moim gościom. Na szczęście zrobiłam większe zapasy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz