poniedziałek, 24 kwietnia 2017
Moja ciocia to mistrzyni
Specjalistką od tego ciasta w naszej rodzinie jest mojej mamy siostra, moja ciocia. Ja robiłam je chyba ze dwa razy. W sobotę zrobiłam je na przyjazd mojej córki, która jest wielkim łasuchem tego ciasta. Więc nadarzyła się ku temu okazja by skorzystać z tego przepisu. Zrobiłam więc od razu dwie duże blachy. Dla mojej ukochanej cioci jedną w prezencie. Ciocia moja używa zazwyczaj gotowego kremu karpatkowego. Dla mnie jest on zbyt słodki, zrobiłam go więc sama i oto moja wersja tego popularnego, a zarazem pysznego ciasta.
Składniki
- 4 żółtka
-80 g cukru
-50 g mąki pszennej
-60 g skrobi kukurydzianej
-500 ml mleka
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-200 g miękkiego masła
-1 puszka masy kajmakowej
-250 ml śmietany kremowej 30%
-250 ml jogurtu greckiego
-1 łyżka cukru pudru
-2 galaretki cytrynowe
-500 ml wrzącej wody
Ponadto
-wafelki Dr Gerarda
-2-3 łyżki roztopionej czekolady
Galaretki cytrynowe zalewam 500 ml wrzącej wody, dokładnie mieszam i zostawiam do wystudzenia.
Kiedy mleko się spokojnie gotuje, zabieram się za przygotowanie kremu budyniowego. Ucieram w garnku żółtka z cukrem i esensją waniliową. Dodaję mąkę i skrobię kukurydzianą. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Podgrzewam mleko do temp. ok. 60stopni i wlewam cienkim strumieniem do masy żółtkowej, cały czas ucierając na wolnych obrotach. Gdy wszystko razem ładnie się połączy, stawiamy garnek na maleńkim ogniu do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Zestawiam z ognia do wystudzenia.
Gdy masa dobrze ostygnie ucieram miękkie masło na puch i cały czas miksuję dodając po łyżce budyniu.
Blaszkę wykładam najpierw folią spożywczą, a następnie papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto da się wyjąć w całości. Układamy na dnie warstwę wafelków Dr Gerarda. Na nich rozsmarowujemy masę budyniową, a na niej drugą warstwę wafelków. Przykrywamy je masą kajmakową i układamy na niej trzecią warstwę wafelków. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy najpierw z jogurtem greckim i cukrem pudrem, a następnie wlewamy po woli tężejowską galaretkę, cały czas mieszając. Gdy wszystko jest dobrze wymieszane wykładamy masę śmietanową na wafelki. Wstawiamy do lodówki aby masa zastygła, a następnie dekorujemy roztopioną czekoladą.
Do czasu podania trzymamy w lodówce.
Ciasto dobrze jest przygotować na 24 godziny przed podaniem. Wafelki ładnie wówczas zmiękną i będzie je można bez problemu kroić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz