czwartek, 20 kwietnia 2017

Smakowity makowiec

Uwielbiam mak i nie żałowałam go na Święta w grudniu jak również na minioną Wielkanoc i przygotowałam smaczny makowiec krucho- drożdżowy przełożony wafelkami Dr Gerarda (przepis dostałam od przyjaciółki). Domownikom i rodzinie, która przyjechała w drugi dzień Świąt bardzo ten makowiec smakował. Polecam również na inne okazje. Wypróbujecie? Oto składniki:

Ciasto
-3 szklanki mąki
-5 dag drożdży
-200 g masła
-2 łyżki mleka
-1 jajko
-2 żółtka
-5 łyżek cukru
-3 łyżki gęstej śmietany

Masa makowa
-60 dag suchego maku
-pół l mleka
-1 szklanka cukru
-3 jajka
-niepełna szklanka rodzynek, żurawiny i drobno posiekanych orzechów włoskich
-zapach migdałowy

Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki mini Dr Gerarda
-100 g skórki pomarańczowej
-150 g cukru pudru
-3 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania: ciasto: drożdże kruszę do miseczki, łączę z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Odstawiam na chwilę w ciepłe miejsce pod przykryciem. Pozostałą mąkę siekam z masłem, jajkiem, żółtkami, śmietaną i pozostałym cukrem. Dodaję rozczyn drożdżowy i zagniatam ciasto. Zostawiam na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem. Masa makowa: mleko gotuję, mak zalewam wrzącym mlekiem. Odcedzam i studzę. Żółtka oddzielam od białek i ucieram z cukrem. Dodaję zmielony mak (3-krotnie), rodzynki, orzechy i zapach migdałowy. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszam. Wyrośnięte ciasto krucho-drożdżowe dzielę na 2 części. Formę (25/40 cm) wykładam papierem do pieczenia, wałkuję pierwszą część ciasta i wykładam połowę maku, przykrywam wafelkami Dr Gerarda, wykładam drugą część maku i drugą część ciasta. Ponownie odstawiam, po to aby ciasto wyrosło. A następnie piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny i gorącą wodą, polewam wierzch ciasta i dekoruję skórką pomarańczową i pokruszonymi wafelkami. Polecam, warto przygotować,a jeśli lubicie słodycze Dr Gerarda to zachęcam do odwiedzenia deseroteki, ponieważ tam można znaleźć wiele pysznych przepisów, w których wykorzystuje się ciastka Dr Gerarda. Życzę słodkich wypieków i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz