środa, 19 kwietnia 2017

NASZA TRADYCJA



Tegoroczne święta upłynęły nam w atmosferze spokoju i niezwykle dobrego humoru. Przeżywanie tego okresu było dla nas wielką radością, ponieważ nie co dzień możemy wspólnie spędzać wolny czas. Mieliśmy też wielu gości, którzy jak zawsze zachwycali się domowymi wypiekami mojej mamy. W tym roku największym powodzeniem cieszył się
WAFLOWY MAZUREK PRZEKŁADANY TRZEMA MASAMI.
Składniki : 4 prostokątne wafle, puszka gotowego kajmaku, 15 dag orzechów włoskich, dwie puszki gotowej masy kawowej, po 40 dag każda, słoik gęstego dżemu, np. wiśniowego.
Lukier : cukier puder, dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki.
Rant : 5 dag masła, ¾ szklanki cukru pudru, łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej.
Sposób wykonania – Każdy wafel przekroić na pół. Masę kajmakową wymieszać z bardzo drobno posiekanymi orzechami. Wafle przekładać warstwą masy kawowej, dżemem i masą kajmakową. Lekko docisnąć, aby warstwy połączyły się. Dżem z porzeczki wymieszać z taką ilością cukru, żeby uzyskać gęsty lukier. Polać nim wierzch mazurka. Odstawić w chłodne miejsce, aby lukier zastygł. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i mieloną kawą. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować nią mazurek. Przygotowanie około 25 minut.
Poza tym wcale nie mniejsze zainteresowanie wywołały MAFIJNE CHOCO, które towarzysząc nam przy popołudniowej kawie, jak zwykle były nieodłącznym elementem świętowania. Wyroby DR GERARDA są z nami zawsze w ważnych momentach. Można powiedzieć, że stały się już naszą tradycją.
~

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz