środa, 26 kwietnia 2017

Pryncy Torcik w roli głównej



     Sernik marmurkowy na Pryncy torcikowym spodzie, to smaczny sernik. Spód to pokruszone pryncy torciki Dr Gerarda wymieszane z masłem i mielonymi migdałami. Ser w masie serowej to w całości ser kremowy ze sporą ilością jajek, bez dodatku mąki czy budyniowego proszku.
Sernik ten powinien być dobrze schłodzony, dlatego lepiej upiec go odpowiednio wcześniej.
Najlepszy jest na drugi dzień.
Składniki
-150 g Pryncy Torcików Dr Gerarda
-100 g mielonych migdałów
-75 g masła rozpuszczonego
-75 g czekolady ciemnej
-5 dużych jajek, oddzielnie żółtka i białka
-150 g cukru
-600 g serka typu mascarpone
-2 łyżeczki ekstraktu z wanili
-cukier puder do posypania

Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Pryncy torciki kruszymy w misce dodajemy mielone migdały i masło i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy masę do foremki i dokładnie ugniatamy. Wygładzamy powierzchnię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, po czym lekko schładzamy. Białka umieszczamy w czystej misce i ubijamy, aż będą sztywne. Dodajemy 25 g cukru i dalej ubijamy. W oddzielnej misce używając tej samej końcówki miksera ucieramy ser, pozostały cukier, żółtka i ekstrakt z wanili.
Używając metalowej łyżki mieszamy delikatnie białka z mieszanką serową. 1/4 masy przekładamy do innej miski i dodajemy czekoladę, mieszamy. Białą część masy serowej przekładamy na wafelkowy spód. Wykładamy łyżką na jasną i za pomocą noża tworzymy "marmurek". Pieczemy przez ok.45 minut. Studzimy we foremce, a następnie chłodzimy w lodówce minimum przez 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz