MAFIJNE CHOCO to ulubione ciastka mojej siostry. Agata jutro
ma mnie odwiedzić, a ja nie zrobiłam zakupów. Mam tylko jedną paczkę tych
łakoci. Nie zdążę już dokupić, więc muszę znaleźć inne rozwiązanie. Myślę, że
szybko upiekę
KRUCHE CIASTKA Z
CZEKOLADĄ.
Składniki : 25 dag mąki tortowej, 8 dag cukru pudru, 4
żółtka, 20 dag masła, cukier waniliowy, 15 dag gotowego kremu czekoladowego (
np. nutelli ).
Polewa : po 10 dag gorzkiej i mlecznej czekolady, 3 łyżki
masła.
Sposób wykonania : Miękkie masło utrzeć mikserem ( na
średnich obrotach ) na puch, dodawać stopniowo cukier puder i 3 łyżeczki cukru
waniliowego oraz po jednym żółtku. Masę wymieszać z przesianą wcześniej mąką,
zagnieść półkruche ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać
podłużne ciasteczka o długości około 4 cm na dużą blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Powinno wyjść około 20 sztuk. Między ciastkami koniecznie zachować
odstęp, by się nie pozlepiały. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180C. Piec około 5 minut ( pilnować, żeby ciasteczka się nie
spaliły ). Wyjąć, wystudzić. Sklejać po dwa, smarując dokładnie czekoladowym
kremem i składając ze sobą. Trzymać w chłodnym miejscu.
Przygotować glazurę do dekoracji: Czekolady posiekać,
ostrożnie rozpuścić w rondlu z dodatkiem masła. Gdy masa będzie gładka i
lśniąca, zanurzać zlepione kremem ciasteczka do 1/3 wysokości. Gotowe odstawić
na kratkę kuchenną do zastygnięcia. Udekorowane czekoladą ciasteczka
przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Super rada – Czekolada bardzo łatwo się przypala, dlatego
dobrze rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wstawić naczynie z czekoladą do większego
rondla z wodą i tak mieszając podgrzewać. Przygotowanie około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz