Już dzisiaj przygotowałam ciasto mazurek jeden ze specjałów wielkanocnych, bez którego moja rodzina nie wyobraża sobie Wielkanocy. Przełożyłam go słodyczami Dr Gerarda i kremem kakaowym i udekorowałam sporą ilością bakalii, tak więc wyszedł tradycyjny mazurek w nowym wydaniu. Spróbujecie? Oto niezbędne składniki:
Krem
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-250 g masła lub margaryny
-3 łyżki kakao
-2 łyżki mleka w proszku
-wafelki kakaowe od Dr Gerard 1 szklanka (zmielone)
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-100 g zmielonych orzechów
-80 g suszonych śliwek (drobno pokrojone)
-50 g suszonej żurawiny
Polewa
-80 g gorzkiej czekolady
-80 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
-kruche herbatniki kakaowe od Dr Gerard z polewa kakaową
-Witam Ciastka na dzień dobry od Dr Gerard śliwka czekolada
Dekoracja
-rodzynki
-orzeszki ziemne
-suszona żurawina
-orzechy nerkowca
-orzechy laskowe
-płatki migdałowe
-wiórki kokosowe
-skórka pomarańczowa
-orzechy włoskie
-drobno posiekane orzechy laskowe
Sposób przygotowania: jajka miksuję razem z cukrem nad parą wodną na jasną, puszystą masę. Miękkie masło miksuję przez chwilę, następnie dodaję stopniowo masę z jajek. Do masy przesiewam kakao, mleko w proszku oraz dodaję śliwki, rodzynki, żurawinę, orzechy oraz zmielone wafelki. Wszystko dokładnie mieszam i na koniec łączę z ekstraktem z wanilii. Formę (20/24 cm) wykładam papierem do pieczenia i układam Witam Ciastka Dr Gerarda, wykładam pierwszą część kremu, na którym układam kruche herbatniki kakaowe Dr Gerarda, wykładam drugą część kremu, przykrywam warstwą kruchych herbatników kakaowych, wykładam ostatnią część kremu i układam Witam Ciastka. Pozostawiam na około na 2 godziny obciążając środek deską do krojenia, po to aby mazurek był płaski. Śmietankę kremówkę mocno podgrzewam, następnie dodaję kawałki czekolady i mieszam do jej rozpuszczenia. Smaruję wierzch i dekoruję bakaliami. Życzę smacznych i słodkich Świąt Wielkanocnych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz