Dzisiaj na mojego synka czeka w domu
LUKROWANA BABKA
PIASKOWA
Składniki :: dwie szklanki mąki tortowej, ¾ szklanki mąki
ziemniaczanej, po 10 dag masła i margaryny do pieczenia, 5 jajek, ¾ szklanki
cukru, 125 ml śmietany 18 %, 15 dag posiekanych bakalii ( rodzynki, orzechy,
skórka kandyzowana, migdały ), 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, jedna łyżka
cukru waniliowego, sól, kilka kropli aromatu cytrynowego, bułka tarta i tłuszcz
do formy, gotowy różowy lukier, pistacje do dekoracji. Sposób przygotowania –
Bakalie sparzyć, odcedzić. Obie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do
pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Masło i
margarynę utrzeć na puch, dodając porcjami cukier, aromat i szczyptę soli. Do
masy maślanej dodać śmietanę oraz żółtka, powoli dosypywać mąkę z proszkiem do
pieczenia. Delikatnie połączyć z bakaliami i ubitą pianą, wymieszać drewnianą
łyżką. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1- 2 łyżki śmietany. Ciasto przełożyć
do formy, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką. Piec około 50 minut w
temperaturze 175 C. Polukrować i udekorować.
Super rada – Różowy lukier bez problemu można kupić w
sklepie, ale domowy wyjdzie taniej i zdrowiej. Wystarczy jedno białko
utrzeć ¾ szklanki cukru pudru, dodać 5
kropli soku z buraka lub dwie łyżki soku malinowego. Czas przygotowania około
65 minut.
Kiedy Jacuś wróci ze szkoły na pewno będzie zadowolony.
Bardzo lubi tą babkę, dlatego często mu ją piekę. Nie mogłam oczywiście
zapomnieć jeszcze o jednej niespodziance, bez niej radość byłaby połowiczna.
Jedynie TORCIK ZBOŻOWY DR GERARDA może prawdziwie uszczęśliwić mojego synka. Dzisiaj
więc znowu zobaczę ten wspaniały uśmiech mojego dziecka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz