czwartek, 27 kwietnia 2017

słodzik który nie dostarcza kalorii

Otworzyłem sobie paczkę słodkości takich jak Mafijne Choco z firmy Dr.Gerard i postanowiłem poznać słodzik który nie tuczy.
Erytrytol (inaczej erytrol) to słodzik,który podobnie jak ksylitol, sorbitol,mannitol należy do grupy alkoholi polihydroksylowych (cukrowych).Są to związki,które odznaczają się niską wartością energetyczną oraz tym,że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi.W związku z tym erytrytol jest uważany za bardzo zdrowy zamiennik cukru.Erytrytol występowanie i pozyskiwanie
Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów,owocach (gruszkach,melonach,winogronach),grzybach kapeluszowych, owocach morza,fermentowanych napojach,takich jak wino,a także w porostach i algach morskich.Jednak erytrytol  dostępny w sklepach nie jest pozyskiwany z tych produktów.Słodzik ten najczęściej jest syntezowany przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej.Drożdże te występują w glebie i niektórych produktach spożywczych,m.in.olejach roślinnych,margarynie,majonezie i serach z przerostem pleśniowym.Z kolei gliceryna odpadowa powstaje m.in.przy wytwarzaniu biopaliw.Dawniej erytrytol był pozyskiwany z glukozy lub hydrolizatów skrobiowych dzięki innym gatunkom drożdży,m.in.Candida magnoliae czy Torula.Jednak cena gliceryny jest dużo niższa niż cena glukozy,dlatego pozyskiwanie erytrytolu z tej pierwszej stało się bardziej opłacalne.
Erytrytol jak smakuje?Erytrytol wygląda jak cukier spożywczy, jednak jest trochę mniej słodszy od niego.Ma on słodycz równą 60-70 proc.słodyczy cukru stołowego,co oznacza,że dla uzyskania słodkości powodowanej przez 5 g.cukru trzeba spożyć około 6,5-7 g.erytrytolu.Dodatkowo słodzik ten wywołuje przyjemne uczucie chłodu w ustach.Poza tym,w odróżnieniu od pozostałych tego typu substancji,nie pozostawia obcych posmaków.Z tego powodu bardzo często łączy się go z innymi  słodzikami (np.z aspartamem),aby zamaskować ich niepożądany smak i poprawić słodkość.Erytrytol jest bardzo zdrowy.Erytrytol,w przeciwieństwie do cukru i innych słodzików,nie jest metabolizowany przez ludzki organizm,lecz jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem.Wszystko dlatego,że nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie.Dzięki temu praktycznie nie powoduje wzdęć i efektu przeczyszczającego.Inne słodziki,takie jak sorbitol,ksylitol,maltitol,zostają rozłożone w organizmie,a następnie sfermentowane w jelitach,dlatego spożywane w większych ilościach mogą wywołać biegunkę.Erytrytol nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi,ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi zero.W związku osoby chore na cukrzycę mogą po niego sięgać bez obaw o swoje zdrowie.
Słodzik ten może także ograniczyć rozwój próchnicy zębów, ponieważ ma zdolności do hamowania procesu fermentacji niektórych cukrów przez bakterie w jamie ustnej,głównie tych z rodzaju Streptococcus,które są odpowiedzialne m.in.za ubytki.
Erytrytol pełni także funkcję antyoksydacyjną,dzięki czemu łączy się z wolnymi rodnikami i chroni w ten sposób organizm przed ich szkodliwym działaniem.Erytrytol a odchudzanie.Ile kalorii ma erytrytol?Erytrytol ma niską wartość energetyczną, dlatego innym efektem jego spożywania jest spadek masy ciała.1 g.tego słodziku dostarcza niewiele,bo 0,2-0,4 kcal (z tego powodu wielu producentów na opakowaniach pisze,że jest to słodzik bezkaloryczny).Dla porównania 1 g.cukru stołowego dostarcza 4 kcal.Tym samym erytrytol jest najmniej kaloryczną substancją słodzącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz