Witam serdecznie.
Na urodzinach u Ojca spotkała się cała rodzina. Można było obgadać kalendarz
imprez do końca roku. Komunie, urodziny, osiemnastki i rocznice a nawet
niespodziewany ślub. Co łączy te wszystkie wydarzenia? Oczywiście TORT. Na każdej
uroczystości muszą być wyroby cukiernicze i często alkohol. Gdy zaczął się
temat słodyczy, to ruszyła dyskusja o najnowszych trendach w cukiernictwie. Wraz
z Tomkiem oglądaliśmy w telewizji program o rodzinnej firmie, w której tworzono
torty arcydzieła. Pomysły przynosili klienci lub autorzy dostosowywali swoje
wyroby do tematyki wydarzenia albo na charakterze osoby, dla której miał być
dany tort. Te cacuszka powstawały niczym customowe samochody lub motocykle. Wracając
na rodzinne tereny. Każdy z nas ma znajomego, co umie upiec coś słodkiego. Jednak
na facebooku można zobaczyć, jakie dzieła ludzie przygotowują. Są specjalne
grupy, gdzie można się zareklamować lub znaleźć inspiracje. Taki smaczny temat,
że muszę coś przegryźć, o „Pryncytorcik” znalazłem w lodówce. Przepraszam wracam
do tematu. Pewnego wieczoru przeglądałem zdjęcia wypieków. Można powiedzieć „było
wszystko”. Począwszy od tradycyjnych tortów okolicznościowych, przez postacie z
bajek do tortów w kształcie instrumentów, pojazdów czy przedmiotów sportowych. Byłem
bardzo zadowolony, gdy znalazłem tort wizerunkami muzyków zespołu Dżem oraz
marcepanowymi pięcioliniami itd. A smaki? Aż trudno wszystkie zapamiętać. Śmietanowe,
owocowe, smerfowe, gumy do żucia, z alkoholem i wiele, wiele innych. Skoro mówimy
o nowych trendach w cukiernictwie to liczy się nie tylko produkt, ale również
liczy się opakowanie i sposób podania. Gdy chodzi o ciastka drobne, to firma „dr
Gerard” jest liderem. Posiada bogatą ofertę słodyczy i przoduje w estetyce
wyrobów oraz pomysłowości opakowań. Każde z nich przyciąga uwagę i zachęca do
kupna i zjedzenia. Wracając do podawania tortów, to nie wystarczy podać na
paterze czy talerzu. Teraz musi być show. Gra świateł, tło muzyczne, świeczki,
zimne ognie, płonący spirytus i wszystko na przepięknych stołach, tacach. A osoby
podające muszą być piękne, młode i odpowiednio ubrane.
Teraz
musze zakończyć. Pędzę do kuchni robić kawę i przekąsić coś słodkiego od
Wielkanocy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz