wtorek, 18 kwietnia 2017

Co nowego w cukiernictwie?

Witam serdecznie. Na urodzinach u Ojca spotkała się cała rodzina. Można było obgadać kalendarz imprez do końca roku. Komunie, urodziny, osiemnastki i rocznice a nawet niespodziewany ślub. Co łączy te wszystkie wydarzenia? Oczywiście TORT. Na każdej uroczystości muszą być wyroby cukiernicze i często alkohol. Gdy zaczął się temat słodyczy, to ruszyła dyskusja o najnowszych trendach w cukiernictwie. Wraz z Tomkiem oglądaliśmy w telewizji program o rodzinnej firmie, w której tworzono torty arcydzieła. Pomysły przynosili klienci lub autorzy dostosowywali swoje wyroby do tematyki wydarzenia albo na charakterze osoby, dla której miał być dany tort. Te cacuszka powstawały niczym customowe samochody lub motocykle. Wracając na rodzinne tereny. Każdy z nas ma znajomego, co umie upiec coś słodkiego. Jednak na facebooku można zobaczyć, jakie dzieła ludzie przygotowują. Są specjalne grupy, gdzie można się zareklamować lub znaleźć inspiracje. Taki smaczny temat, że muszę coś przegryźć, o „Pryncytorcik” znalazłem w lodówce. Przepraszam wracam do tematu. Pewnego wieczoru przeglądałem zdjęcia wypieków. Można powiedzieć „było wszystko”. Począwszy od tradycyjnych tortów okolicznościowych, przez postacie z bajek do tortów w kształcie instrumentów, pojazdów czy przedmiotów sportowych. Byłem bardzo zadowolony, gdy znalazłem tort wizerunkami muzyków zespołu Dżem oraz marcepanowymi pięcioliniami itd. A smaki? Aż trudno wszystkie zapamiętać. Śmietanowe, owocowe, smerfowe, gumy do żucia, z alkoholem i wiele, wiele innych. Skoro mówimy o nowych trendach w cukiernictwie to liczy się nie tylko produkt, ale również liczy się opakowanie i sposób podania. Gdy chodzi o ciastka drobne, to firma „dr Gerard” jest liderem. Posiada bogatą ofertę słodyczy i przoduje w estetyce wyrobów oraz pomysłowości opakowań. Każde z nich przyciąga uwagę i zachęca do kupna i zjedzenia. Wracając do podawania tortów, to nie wystarczy podać na paterze czy talerzu. Teraz musi być show. Gra świateł, tło muzyczne, świeczki, zimne ognie, płonący spirytus i wszystko na przepięknych stołach, tacach. A osoby podające muszą być piękne, młode i odpowiednio ubrane.

            Teraz musze zakończyć. Pędzę do kuchni robić kawę i przekąsić coś słodkiego od Wielkanocy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz