Składniki:
Beza:
- 6 białek
- 300 g cukru (ja zmieliłam cukier, wtedy krócej miksuje się pianę)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka octu
Ubitą pianę podzielić na 2 równe części.
Nagrzać piekarnik do temp. 180° C (termoobieg ).
Na papierze do pieczenia (będą potrzebne 2 sztuki ) narysować okrąg ok. 21-22 cm. Na zaznaczone okręgi wyłożyć ubitą pianę.Po jednej na blaszkę. Włożyć obie blaszki z pianą do piekarnika i piec przez 5 minut w temp.180°C , następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 90 minut w termoobiegu.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić bezy do wystygnięcia.
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 - 3 łyżki masy kajmakowej
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki żurawiny suszonej
Na blat bezowy wyłożyć masę, przykryć drugą bezą. Posypać na wierzchu gorzkim kakao.
Polecam równiez torcik zbozowy dr. Gerarda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz