W czasie Świąt Wielkanocnych odwiedziłam ciocię, u której oprócz wielkanocnych specjałów skosztowałam przepysznego ciasta kruchego połączonego z kremem kawowym i słodyczami Dr Gerarda. Ciasto idealne na różne okazje. Może macie ochotę wypróbować? Oto składniki:
Ciasto kruche
-3 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jajek
-niepełna szklanka cukru pudru
-3 łyżki miodu
-180 g zimnego masła
-2 łyżki śmietany 18%
Krem kawowy
-1 l mleka
-4 jajka
-4 łyżki mąki pszennej
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
-szklanka cukru
-50 dag masła lub margaryny
-100 g posiekanej gorzkiej czekolady
-pół puszki masy kajmakowej
Dodatkowo
-kruche ciastka Filusie od Dr Gerard w polewie kakaowej
-starta czekolada mleczna
-kawa rozpuszczalna
Sposób przygotowania: ciasto: wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatam. Zawijam w folię i odkładam do lodówki na około 30 minut. Dzielę na 2 części. Każdą wałkuję i wykładam na blachę (25/40 cm), piekę 15 minut w 180 stopniach. Krem: z mleka odlewam szklankę. Resztę gotuję z połową cukru. W 1/4 szklanki mleka rozpuszczam kawę i dodaję do gotującego się mleka. Jajka ubijam z pozostałym cukrem i dodaję obie mąki oraz pozostałe mleko. Miksuję. Wlewam do gotującego się mleka i energicznie mieszam aby nie było grudek. Studzę. Miękkie masło ucieram z kajmakiem i dodaję porcjami budyń kawowy. Miksuję. Na koniec dodaję posiekaną gorzką czekoladę (odkładam trochę masy ). Na pierwszy placek wykładam część kremu, układam kruche ciastka Filusie Dr Gerarda, wykładam pozostały krem i nakładam drugi placek, który smaruję odłożonym kremem. Wierzch posypuję startą czekoladą i kawą. Ciasto przechowuję w lodówce. To ciasto bardzo mi smakowało, więc polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz