środa, 19 kwietnia 2017

INNOWACJE



W mojej rodzinie święta Wielkanocne w tym roku były pełne innowacji. Przede wszystkim na stole pojawiły się inne niż zwykle produkty. To, co najbardziej mnie zaskoczyło, to wyroby DR GERARDA. Do świątecznego śniadania wspaniałym dodatkiem okazały się WITAM CIASTKA NA DZIEŃ DOBRY. Uważam, że słodycze tego producenta mają swój wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Poza tą miłą niespodzianką miało jeszcze miejsce wiele innych korzystnych zmian. Choćby na przykład pierwszy raz upieczony w moim domu 
MAKOWIEC
Składniki : 50 dag mąki tortowej, 150 ml ciepłego mleka, 20 dag masła, 1 paczka drożdży instant ( 7 g ), 6 łyżek cukru, 4 jajka, sól.
Masa makowa : 25 dag maku, po 5 dag orzechów łuskanych, kandyzowanej skórki pomarańczowej, moreli i rodzynek, dwie łyżki miodu, dwie łyżeczki amaretto, 3 łyżki masła, 5 jajek, j/2 szklanki cukru pudru.
Sposób wykonania – Przygotować ciasto . Mąkę przesiać, dodać drożdże wymieszane z ciepłym mlekiem, cukrem i szczyptą soli. Wbijać po jednym jajku, wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem. Po około 15 minutach wyrabiania dodawać porcjami miękkie masło. Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potem podzielić na 3 części, każdą rozwałkować w prostokąt, podsypując stolnicę mąką. Mak wysypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować około pół godziny, odcedzić, zmielić dwa razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem, wymieszać z posiekanymi bakaliami, miodem, likierem, masłem oraz pianą ubitą z pięciu jajek oraz pięcioma żółtkami, ubitymi z pudrem. Masę podzielić na 3 części. Na każdym płacie ciasta rozsmarować porcję masy, zostawiając wolny brzeg. Płaty zwinąć w roladę, zlepić końce. Makowce ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 C. Przygotowanie około 200 minut.
Dobra rada – Zanim wstawi się makowce do piekarnika, należy posmarować je z wierzchu dwoma roztrzepanymi żółtkami zmieszanymi z dwoma łyżkami mleka.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz