Już dzisiaj przygotowałam biszkopt z masą budyniową, piernikami, pianką czekoladową i masą kajmakową z orzechami. Ciasto wygląda rewelacyjnie, a połączone smaki idealnie się komponują. Doskonałe na świąteczny stół. Wypróbujecie? Oto składniki:
Biszkopt
-4 jajka
-pół szklanki cukru
-2 łyżki miodu
-niepełna szklanka mąki pszennej
-1 budyń bez cukru o smaku toffi
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki kakao
Krem
-1 budyń waniliowy bez cukru
-2,5 szklanki mleka
-4 łyżki cukru
-100 g masła
Pianka
-200 g czekolady deserowej
-350 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
Masa kajmakowa z orzechami
-pół puszki masy kajmakowej
-100 g posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo
-pierniki od Dr Gerard z nadzieniem wieloowocowym
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier, a następnie po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodaję przesianą mąkę z budyniem, proszkiem do pieczenia oraz kakao i miód. Całość mieszam łyżką do połączenia i wykładam na blaszkę (23/23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w 180 stopniach przez około 30 minut. Odstawiam do wystudzenia i przecinam na dwa blaty. Krem: budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzę. Masło ucieram na puch i dodaję porcjami zimny budyń. Pianka: czekoladę kroję na małe kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie lekko studzę. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję czekoladę i miksuję na gładką masę. Na jeden blat ciasta wykładam masę budyniową, na której układam pierniki (w równych 1 cm odstępach), wykładam piankę i przykrywam drugim blatem, który smaruję masę kajmakową i posypuję orzechami. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystajcie najsmaczniejsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam. Życzę słodkich i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz