środa, 19 grudnia 2018

Wpływ przypraw na człowieka.


EPIZOD C
Dawno, dawno temu w odległej galaktyce…
 Luke Skywalker zwątpił w Jasną Stronę Mocy…
Na ratunek Mu ruszył Mistrz Yoda i dawni mistrzowie połączeni z mocą…

          W okresie przedświątecznym w powietrzu unosi się aromat przypraw korzennych. W każdym sklepie, w domu pachną pierniki. Moje kobiety nie wyobrażają sobie Świąt bez pierników, co czyni je tak wyjątkowymi? Podobno to te przyprawy, czyli co? Anyż gwiazdkowy, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kurkuma, liść laurowy, pieprz czarny, szafran i wanilia. Większość tych nazw w ogóle nie jest zachęcająca i nie kojarzy się z pysznymi ciastkami. Więc dlaczego są niezbędne do robienia pierników i nie tylko? Słodycze „dr Gerard” są smaczne a ich atrakcyjny wygląd zachęca do zjedzenia. Ale goździki (pachną dentystą) czy liść laurowy (to wrzuca się do bigosu). Nie dawało mi to spokoju, poszukałem w Internecie, jakie właściwości mają te przyprawy? Ku mojemu zdziwieniu, mają ogromny wpływ na człowieka. Oto kilka przykładów: łagodzą ból, ułatwiają trawienie, zapobiegają wzdęciom, neutralizują kwasy żołądkowe, ograniczają wymioty, wzmacniają ściany żołądka. To nie wszystko, szafran ma wpływ na płodność u mężczyzn. Zaskoczyło mnie to, że zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową. Moją uwagę przykuły wiadomości o tym, że przyprawy korzenne obniżają poziom cukru we krwi a co dla mnie najważniejsze obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu oraz wzmacniają mięsień sercowy. To nie wszystkie właściwości tych przypraw. Ja chyba całkiem się przerzucę na te zdrowotne przyprawy. Ale czy to możliwe? Póki, co mogę zjeść nowe produkty świąteczne „dr Gerard”, które mają smak pomarańczowo – cynamonowe, jabłkowo – cynamonowy albo ciastka imbirowe. To moje ciśnienie się wyreguluje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz