środa, 12 grudnia 2018

Kurczak w krakersach

Jak słyszy się słowo ciastka to zawsze kojarzy się ono ze słodyczami, albo po prostu z wykorzystaniem ciastek do jakichś deserów, albo ciast.
Ciastka krakersy dr Gerarda raczej zaliczają się  do słonych przekąsek. Ja jednak chcę je wykorzystać w całkiem inny sposób.   Wykorzystam je jako panierkę do mojego świątecznego kurczaka. 
Składniki
-krakersy classic dr Gerarda
-2 piersi kurczaka, 
-2 jajka
-4 łyżki majonezu
-3 łyżki startego żółtego sera
-sól, pieprz, szczypta chili,  olej
-2 ząbki czosnku
-jogurt naturalny
-ketchup pikantny
-szczypiorek, pietruszka
-papier do pieczenia
Wykonanie
Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, chili i pieprzem.
Krakersy dr Gerarda drobno kruszymy. Jajka mieszamy z łyżką majonezu.
Do pokruszonych krakersów  dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w jajkach z majonezem, a następnie panierujemy w krakersach z serem.  Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy kurczaka i pieczemy w 200 stopniach około 30 min.
Z jogurtu, reszty majonezu i posiekanego czosnku zrób sos dopraw solą i pieprzem dokładnie wymieszaj. Podziel sos na trzy części. Do drugiej części dodaj chili oraz ketchupu pikantnego, do trzeciej części dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Kurczak świetnie smakuje z zapiekanymi ziemniakami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz