czwartek, 20 grudnia 2018

Słodki czas



     Zaczyna się ciekawie, wszystkie gospodynie domowe myślą nad świątecznymi wypiekami. Ja tym razem zrobię tort i zaskoczę moją rodzinkę. Tort ze słodyczami, pysznymi Pryncypałkami Dr Gerarda oraz cukierkami. Tort jak przekroicie przypomina wyglądem tiramisu. Składniki podam na tortownicę o wielkości 26 cm, a czas jaki mi zajmuje zrobienie tego smakołyku to ok. 60 minut.

Składniki
-5 dużych jajek
-1/2 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki
-2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki do nasączenia
-1 szklanka wody wrzącej
-2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-2 łyżeczki cukru

Składniki na krem
-1 l śmietany kremówki 36%
-1/2 szklanki cukru
-1 tabliczka białej czekolady
-2 śmietany fix-y

Składniki dodatkowe
-2 opakowania wafelków w czekoladzie Pryncypałki Dr Gerarda
-200 g cukierków M&M
-1/2 opakowania Draży Malti Keks Dr Gerarda

Torcik świąteczny ze słodkościami
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier oraz żółtka. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 175 C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy na trzy płaty ciasta.
Do szklanki wsypujemy kawę i cukier, a następnie zalewamy wodą - mieszamy. W tak przygotowanym ponczu nasączamy płaty biszkopta.
Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier, a na koniec rozpuszczoną czekoladę oraz śmietanowe fix-y.
Gotowy krem schładzamy w lodówce ok. 15 minut. Składamy ciasto. Układamy płat ciasta biszkoptowego, nasączamy go kawą i nakładamy 1/3 kremu. Ponownie układamy biszkopt, nasączamy go kawą i nakładamy krem. Przykrywamy ostatnim płatem biszkoptu i cały biszkopt smarujemy pozostałym kremem.
Ciasteczkami obkładamy boki ciasta. Na wierzch sypiemy M&M.
Tort możemy obwiązać wstążeczką, wtedy wygląda bajecznie a przy okazji mamy pewność że wafelki nie odpadną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz