Jakie właściwości mają zioła oraz przyprawy?
Przyprawy
w naszej kuchni odgrywają ogromną role. Nadają naszym potrawom
różnorodny styl, aromat, poprawiają smak. Po przez zioła,
przyprawy możemy przenieść się w kreowaniu dań do najdalszych
stron świata lub do wspomnień związanych z wakacjami. Na naszych
parapetach przez cały okres jesienno zimowy możemy hodować
pachnące zioła: bazylię, kolendrę, pietruszkę czy miętę
pachnącą latem. Zioła dbają o nasze zdrowie i urodę. Bazylia
jest dobra na kolkę, wzdęcia oraz niestrawność. Wpływa
pozytywnie na układ nerwowy ma podobne działanie co melisa. Mięta
znana wszystkim od lat. Idealna na upalne lato z dodatkiem cytryny
lub do zwykłej wody włożone kilka listków mięty orzeźwia nasz
organizm a zimą idealnie rozgrzewa. Wpływa pozytywnie na trawienie,
usprawnia prace jelit. Mięta jest idealna do dekoracji rozmaitych
deserów. A zimową przyprawą, którą w tym czasie najczęściej
dodajemy do kawy, ciasteczek i pierników to znany od wieków
cynamon. Pieczemy w naszych domach pachnące pierniki. W sklepach
pojawiły się rozmaite kształty od serduszek po kołeczka
piernikowe z lukrem bez czy z czekoladą. Ja uwielbiam pierniki
GINGERBREADS wieloowocowe z polewą kakaową Dr Gerarda oraz Rurki
cynamonowe Dr Gerarda. Potem skutkiem ubocznym prócz lekkich boczków
jest to, że cały czas mam ochotę aby je jeść. Codzienna poranna
kawa z pierniczkami. W kolejnym blogu troszkę o rozgrzewającym
cynamonie oraz imbirze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz