wtorek, 18 grudnia 2018
Najleprze ciasto świąteczne
Piernik z żurawiną – krok 1
Krok 1
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski. Orzechy przebierz i podziel na ćwiartki.
Piernik z żurawiną – krok 2
Krok 2
W garnuszku roztop Kasię z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do pierników. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem i sodą.
Piernik z żurawiną – krok 3
Krok 3
Do suchych składników w misce wlej płynne i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajka i konfiturę żurawinową, jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wsyp orzechy.
Piernik z żurawiną – krok 4
Krok 4
Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.
Piernik z żurawiną – krok 5
Krok 5
Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę z Kasią, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź.
Piernik z żurawiną – krok 6
Krok 6
Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową,od dr Gerarda a gdy ta lekko zastygnie udekoruj ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą polewą,i pokruszonymiciasteczkami z firmy dr Gerardoraz żurawiną, cukrowymi gwiazdkami i rozmarynem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz