Starsi ludzie często bywają dość wymagający, nie zawsze
można sprostać ich oczekiwaniom. Doświadczyłam tego na własnej skórze.
Chociażby moi rodzice, nierzadko mają duże wymagania. Zwłaszcza jeśli chodzi o
słodkości. Posiadają swoich faworytów, swoje ulubione wyroby, które są dla nich
niezastąpione. Za lidera wśród producentów słodyczy uważają DR GERARDA. Tej
firmie kłaniają się już od dawna. Szczególnie upodobali sobie PIERNIKI, nic ich
nie przebije. Nawet moje
JABŁKOWE RÓŻYCZKI.
Składniki : 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( może
być mrożone ), 2 - 3 duże twarde i słodkie jabłka, 6 – 8 łyżek gładkiego dżemu
brzoskwiniowego, 1 jajko, 1 łyżka mleka, cukier puder do dekoracji, cynamon,
sok z jednej cytryny.
Sposób wykonania – Jabłka umyć i osuszyć, nie obierać.
Pokroić w ćwiartki, usunąć nasiona, a następnie pociąć w bardzo cienkie
plasterki. Wrzucić je na 90 sekund do wrzątku z dodatkiem soku cytrynowego,
odcedzić, wystudzić. Ciasto wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przyrządzaniem,
zwinięte w rulon pokroić na około 1,5 cm
kawałki. Ruloniki rozwinąć, każdy posmarować cienką warstwą dżemu, oprószyć
cynamonem. Na cieście rozłożyć plasterki jabłek tak, by część ze skórką
wystawała na około 1,5 cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny na
siebie nachodzić. Paski z jabłkami zwinąć w rulon. Plasterki delikatnie
rozchylić, tak by przypominały wyglądem płatki róży. Gotowe różyczki rozłożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem z
dodatkiem mleka. Wstawić na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 – 190 C. Po upieczeniu oprószyć pudrem. Przygotowanie około 30
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz