poniedziałek, 31 grudnia 2018

ULUBIONE WYROBY


Starsi ludzie często bywają dość wymagający, nie zawsze można sprostać ich oczekiwaniom. Doświadczyłam tego na własnej skórze. Chociażby moi rodzice, nierzadko mają duże wymagania. Zwłaszcza jeśli chodzi o słodkości. Posiadają swoich faworytów, swoje ulubione wyroby, które są dla nich niezastąpione. Za lidera wśród producentów słodyczy uważają DR GERARDA. Tej firmie kłaniają się już od dawna. Szczególnie upodobali sobie PIERNIKI, nic ich nie przebije. Nawet moje   

JABŁKOWE RÓŻYCZKI.

Składniki : 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( może być mrożone ), 2 - 3 duże twarde i słodkie jabłka, 6 – 8 łyżek gładkiego dżemu brzoskwiniowego, 1 jajko, 1 łyżka mleka, cukier puder do dekoracji, cynamon, sok z jednej cytryny.

Sposób wykonania – Jabłka umyć i osuszyć, nie obierać. Pokroić w ćwiartki, usunąć nasiona, a następnie pociąć w bardzo cienkie plasterki. Wrzucić je na 90 sekund do wrzątku z dodatkiem soku cytrynowego, odcedzić, wystudzić. Ciasto wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przyrządzaniem, zwinięte w rulon pokroić na około 1,5  cm kawałki. Ruloniki rozwinąć, każdy posmarować cienką warstwą dżemu, oprószyć cynamonem. Na cieście rozłożyć plasterki jabłek tak, by część ze skórką wystawała na około 1,5 cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny na siebie nachodzić. Paski z jabłkami zwinąć w rulon. Plasterki delikatnie rozchylić, tak by przypominały wyglądem płatki róży. Gotowe różyczki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Wstawić na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 – 190 C. Po upieczeniu oprószyć pudrem. Przygotowanie około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz