Biszkopt kakaowy
-4 jajka
-pół szklanki cukru
-półtorej łyżki oleju
-1/3 szkl mąki pszennej
-1/3 szkl mąki ziemniaczanej
-2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
Masa orzechowa
-75 g zmielonych orzechów
-1/4 szklanki cukru
-pół szklanki mleka
-100 g masła
Masa czekoladowa
-3 szklanki mleka
-2 budynie czekoladowe
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-6 żółtek
-6 łyżek cukru
-200 g masła
-2 łyżki kakao
-2 łyżki kremu do smarowania
Dodatkowo
-Pryncypałki- wafelki w czekoladzie od Dr Gerard 1 opakowanie (zostawiam kilka sztuk do posypania wierzchu ciasta)
-posiekane orzechy włoskie 1 szklanka
Sposób przygotowania: biszkopt kakaowy: białka ubijam na sztywno, miksując dodaję cukier, a następnie żółtka i olej. Mąki przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia i wsypuję do ciasta. Mieszam powoli łyżką. Na końcu dodaję kakao i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam na blaszkę (około 25/35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Masa orzechowa: orzechy, mleko i cukier umieszczam w rondelku i gotuję. Odstawiam do przestudzenia, a następnie ucieram z ubitym na puch masłem. Masa czekoladowa: pół szklanki mleka odlewam, a resztę gotuję z cukrem. W odlanym mleku rozpuszczam budynie i mąki, a następnie dodaję żółtka. Mieszam i wlewam na gotujące się mleko ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Masło ucieram i porcjami dodaję zimny budyń. Na końcu dodaję kakao, krem do smarowania i mieszam. Przełożenie: na biszkopt wykładam masę orzechową, którą posypuję pokruszonymi Pryncypałkami i nakładam masę czekoladową. Wierzch dekoruję posiekanymi orzechami i pokrojonymi na małe kawałki wafelkami w czekoladzie. Bardzo pyszne, więc wypróbujcie. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz