czwartek, 13 grudnia 2018
Urodziny córki
Curka miała urodziny. Przyszła do mnie co ma dać gością do kawy. Mówi, że nie chciała by ciasta kupnego, woli coś sama upiec.Za proponowałem jej aby zrobiła coś ze przepisów Doktora Gerarda.Zrobiła więc tyramisu morelowe. Dla dzieci kupiliśmy słodycze od firmy Doktor Gerard, między innymi draże i pryncypałki wafelki w czekoladzie.Były też oczywiście inne ciasta.Gości trochę było. Była teściowa z teściem córki, bracia jej męża, siostry jej męża i koleżanki z mężami i dziećmi. Wnuczka w końcu miała z kim się bawić gdyż jest jedynaczką.Wszyscy zachwalali ciasto i słodycze które były podane do kawy. Tyramisu znikło momentalnie dzięki dzieciaką tak im smakowało. Po kawie była po dana kolacja.Wszyscy byli zadowoleni. Składniki
Krem:
• 250 g mascarpone
• 3 jajka
• 2 łyżki cukru pudru
• szczypta soli
dodatkowo:
• kakao gorzkie
• amaretto
• szklanka świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej
• biszkopty morelowo śmietankowe dr Gerard
Sposób przygotowania
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie lekko ubić mascarpone. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich mascarpone cały czas mieszając, na końcu ostrożnie dodać białka.
Do wystygniętej kawy dodać amaretto.
Do przygotowanych naczyń układać kolejno: nasączone w kawie z amaretto biszkopty, krem, szczyptę kakao, ponownie biszkopty, krem i całość udekorować kakao.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz