sobota, 22 grudnia 2018

Ten zapach.....ach



      Kiedy korzenny zapach pierników Dr Gerarda wypełnia dom, to znaczy że święta Bożego Narodzenia są tuż tuż.
Wszystkie gospodynie również wiedzą żeby pachniało świętami jest nim piernik, który swoje musi odstać dlatego przygotowuje się go już na początku grudnia.
Ale na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć słodyczy takich jak pryncypałków w czekoladzie, pysznych draży, a dbających o linię proponuję ciasteczka pełnoziarniste Dr Gerarda.
Poza tymi słodyczami na świątecznych stołach w polskich domach co niektórzy będą zajadać się również potrawami z dodatkiem maku - struclą lub kutią z bakaliami, miodem i mlekiem. Ponieważ bakalie są symbolem szczęścia, dostatku oraz długowieczności.
Przygotowuje się również sękacze, w smaku są niesamowicie pyszne, uwielbiam je ale w moim domu to my raczej kupujemy takie skomplikowane słodycze do upieczenia.
Zdobyłam nowy przepis od koleżanki na orzechowca bardzo szybki do zrobienia, więc czas dziś go upiec. Bo oprócz makowców, pierników to najczęściej pojawiające się ciasto na stole.
Orzechy włoskie, laskowe czy migdały kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Spróbujcie mojego przepisu na ten cudowny przysmak.

Składniki na ciasto
-50 dkg mąki
-20 dkg cukru
-20 dkg masła
-2 jajka
-2 łyżki miodu
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżki ciepłego mleka

Masa orzechowa
-30 dkg orzechów włoskich
-10 dkg cukru
-12 dkg masła
-2 łyżki miodu

Krem
-krem karpatkowy
-1/2 kostki margaryny
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w małej ilości wody

Wszystkie składniki ciasta połączyć i podzielić na pól. Na dwóch blaszkach rozłożyć folię aluminiową, posmarować olejem. Ciasto wyłożyć na blaszkach.
Wszystkie składniki masy podsmażyć na patelni. Na jednej części ciasta wyłożyć masę orzechową. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Krem i margarynę utrzeć razem. Dodać kawę.
Po ostudzeniu ciasta, przełożyć placki kremem. Na górze położyć placek z masą orzechową. Spróbujcie polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz