Spotkania z przyjaciółmi
to zawsze dobry czas, aby rozkoszować się słodyczami. Słodkie chwile z łakociami nigdy nie są
zapomniane. W ostatnim czasie nie brakuje mi takich momentów. Wczorajszy
wieczór był tego dowodem. Podczas wizyty sąsiadów mogłam znowu zachwycać się
produktami DR GERARDA. Mogę
powiedzieć, że PIERNIKI tego producenta
były numerem jeden. Jak się skończyły prym wiodło ciasto mojej mamy
EGZOTYCZNE FALE
DUNAJU.
Składniki : 1 puszka ananasa w plasterkach, 20 dag masła,
sól, 1 cukier waniliowy, 30 dag plus 2 łyżki cukru, 5 jajek, 37 ,5 dag mąki,
2,5 dag kakao., 1 torebka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 7,5 dag wiórków
kokosa, 40 dag śmietany kremówki, 40 dag kwaśnej śmietany, 4 kiwi, 30 dag
marmolady lub dżemu ananasowego, tłuszcz do formy.
Sposób wykonania – Plasterki ananasa osączyć z zalewy i
pokroić na kawałeczki. Masło utrzeć ze szczyptą soli i 25 dag cukru. Kiedy masa
będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem
do pieczenia oraz kakao. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać mleko,
dobrze wymieszać mikserem. Blachę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować
ciasto. Rozłożyć połowę kawałeczków ananasa, lekko wciskając je do środka.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 25 – 30 minut. Wiórki
kokosowe zrumienić na patelni bez tłuszczu, mieszając, by się nie przypaliły.
Odłożyć do dekoracji 2 łyżki kokosów. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 5 dag
cukru. Wymieszać ją z kokosem i kwaśną śmietaną. Wystudzony spód z
czekoladowego ciasta posmarować kremem śmietanowo – kokosowym. Wstawić na 2
godziny do lodówki. Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Posypać je 2 łyżkami
cukru. Włożyć do wrzątku na pół minuty, wyjąć i dobrze osuszyć. Pozostałe
kawałeczki ananasa i zblanszowane plasterki kiwi ułożyć na wierzchu ciasta.
Marmoladę podgrzać i posmarować nią owoce. Posypać kokosem. Czas przygotowania
około 75 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz