czwartek, 27 grudnia 2018

SŁODKIE CHWILE


Spotkania z przyjaciółmi  to zawsze dobry czas, aby rozkoszować się słodyczami. Słodkie chwile                 z łakociami nigdy nie są zapomniane. W ostatnim czasie nie brakuje mi takich momentów. Wczorajszy wieczór był tego dowodem. Podczas wizyty sąsiadów mogłam znowu zachwycać się produktami       DR GERARDA. Mogę powiedzieć, że PIERNIKI  tego producenta były numerem jeden. Jak się skończyły prym wiodło ciasto mojej mamy  

EGZOTYCZNE FALE DUNAJU.

Składniki : 1 puszka ananasa w plasterkach, 20 dag masła, sól, 1 cukier waniliowy, 30 dag plus 2 łyżki cukru, 5 jajek, 37 ,5 dag mąki, 2,5 dag kakao., 1 torebka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 7,5 dag wiórków kokosa, 40 dag śmietany kremówki, 40 dag kwaśnej śmietany, 4 kiwi, 30 dag marmolady lub dżemu ananasowego, tłuszcz do formy.

Sposób wykonania – Plasterki ananasa osączyć z zalewy i pokroić na kawałeczki. Masło utrzeć ze szczyptą soli i 25 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać mleko, dobrze wymieszać mikserem. Blachę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć połowę kawałeczków ananasa, lekko wciskając je do środka. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 25 – 30 minut. Wiórki kokosowe zrumienić na patelni bez tłuszczu, mieszając, by się nie przypaliły. Odłożyć do dekoracji 2 łyżki kokosów. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 5 dag cukru. Wymieszać ją z kokosem i kwaśną śmietaną. Wystudzony spód z czekoladowego ciasta posmarować kremem śmietanowo – kokosowym. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Posypać je 2 łyżkami cukru. Włożyć do wrzątku na pół minuty, wyjąć i dobrze osuszyć. Pozostałe kawałeczki ananasa i zblanszowane plasterki kiwi ułożyć na wierzchu ciasta. Marmoladę podgrzać i posmarować nią owoce. Posypać kokosem. Czas przygotowania około 75 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz