Każda wycieczka to zawsze duże przeżycie, zarówno dla
dzieci, jak i dla dorosłych. Moje maluchy właśnie jutro będą przeżywać te emocje.
Jadą do zamku krzyżackiego w Malborku. Na drogę przygotowałam im SŁONE
PRZEKĄSKI DR GERARDA i mój ulubiony
SERNIK MARCEPANOWY Z
BAKALIAMI.
Składniki : 12,5 dag masła lub margaryny, 7,5 dag cukru, 20
dag mąki, 1 jajko, 10 dag masy marcepanowej, 7,5 dag migdałów, 7,5 dag pistacji
Na masę serową: 4 jajka, 12,5 dag masła lub margaryny, 17,5
dag cukru, 100 ml soku pomarańczowego, 75 dag mielonego twarogu, 3 dag kaszy
manny, 2 pomarańcze, cukier puder do posypania.
Sposób wykonania – Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier,
pokrojone na kawałeczki zimne masło. Wbić jajko i szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Marcepan pokroić w kosteczkę, wymieszać z posiekanymi migdałami i pistacjami.
Masa serowa: Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem na
puszystą masę. Kolejno dodawać żółtka. Wlać sok pomarańczowy, dodać twaróg i
kaszkę. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, porcjami domieszać do masy
serowej. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Tortownicę wyłożyć pergaminem.
Spód wylepić przygotowanym ciastem. Ponakłuwać je widelcem. Pomarańcze obrać,
pokroić w plasterki. Ustawić je wokół brzegu formy. Na cieście rozłożyć
marcepan z migdałami i pistacjami. Nałożyć masę serową. Wyrównać powierzchnię.
Piec 60 – 70 minut w temperaturze 200 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przygotowanie około 120 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz