czwartek, 27 grudnia 2018

WYCIECZKA


Każda wycieczka to zawsze duże przeżycie, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Moje maluchy właśnie jutro będą przeżywać te emocje. Jadą do zamku krzyżackiego w Malborku. Na drogę przygotowałam im SŁONE PRZEKĄSKI DR GERARDA i mój ulubiony 

SERNIK MARCEPANOWY Z BAKALIAMI.

Składniki : 12,5 dag masła lub margaryny, 7,5 dag cukru, 20 dag mąki, 1 jajko, 10 dag masy marcepanowej, 7,5 dag migdałów, 7,5 dag pistacji

Na masę serową: 4 jajka, 12,5 dag masła lub margaryny, 17,5 dag cukru, 100 ml soku pomarańczowego, 75 dag mielonego twarogu, 3 dag kaszy manny, 2 pomarańcze, cukier puder do posypania.

Sposób wykonania – Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło. Wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Marcepan pokroić w kosteczkę, wymieszać z posiekanymi migdałami i pistacjami. Masa serowa: Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać żółtka. Wlać sok pomarańczowy, dodać twaróg i kaszkę. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, porcjami domieszać do masy serowej. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Spód wylepić przygotowanym ciastem. Ponakłuwać je widelcem. Pomarańcze obrać, pokroić w plasterki. Ustawić je wokół brzegu formy. Na cieście rozłożyć marcepan z migdałami i pistacjami. Nałożyć masę serową. Wyrównać powierzchnię. Piec 60 – 70 minut w temperaturze 200 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przygotowanie około 120 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz