piątek, 14 grudnia 2018

Świąteczny blok czekoladowy.

Od kilku dni wnuki ciągle mnie pytają czy zrobię ten dobry blok czekoladowy, który robiłam na zeszłe święta. Otóż pomyślałam sobie, że mogę zrobić.  Nie wymaga dużych umiejętności i nie potrzebuje dużo czasu, więc dlaczego by nie, a dzieciaki się ucieszą.
Chcę się z wami  podzielić swoim przepisem na świąteczny blok czekoladowy z bakaliami.
Składniki
-400 g mleka w proszku
-200 g margaryny
-3/4 szklanki cukru
-200 ml wody
-2 łyżki ciemnego kakao
-300 g suszonych owoców
-15 pierników dr Gerarda
Wykonanie
Owoce kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy margarynę do niej dodajemy wodę kakao i cukier gotujemy przez 10 minut. Pozostawiamy masę aby przestygła co jakiś czas mieszamy.
Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku miksując. Na koniec dodajemy pokrojone owoce oraz kilka połamanych pierników dr Gerarda. Przekładamy do wąskiej foremki posypujemy pozostałymi piernikami dr Gerarda. Dokładnie dociskamy tak aby wszystko razem dokładnie się skleiło. Wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Wyciągamy z formy przed podaniem kroimy w plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz