środa, 19 grudnia 2018
Urodziny żony
Moja żona miała urodziny. W prezęcie kupiłem jej bluzkę i do tego słodycze od firmy Doktor Gerard. Przyszło też kilka osób naj bliższych przyjaciół rodziny.Z tej okazji zrobiłem oczywiście z pomocą mojej córki tartę podwójnie kokosową z strony http://drgerard.eu/ Przy kawie i lamce szampana miło spędziliśmy czas. Składniki
Spód:
• 300 g ciasteczek kokosowych dr Gerard
• 50 g czekolady gorzkiej
• 60g masła
• szczypta soli
Krem biały:
• 100 g czekolady białej
• 200 g wiórków kokosowych
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 3 łyżeczki czubate cukru pudru
• 50 g masła
Krem czekoladowy:
• 50 g czekolady gorzkiej
• 100 g czekolady mlecznej
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 1/2 szklanki śmietanki 36%
Sposób przygotowania
Tarta kokosowa na ciasteczkach kokosowych z polewą, z kremem z białej czekolady i wiórek kokosowych
Rozgnieść ciastka.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami, wyłożyć na wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Wstawić do lodówki.
Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą. Następnie wyłączyć kuchenkę, dodać wiórki i cukier, dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, ponownie schować do lodówki.
Całość podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszać, aż masa będzie gładka i jednolita, następnie odstawić do ostygnięcia.
Gdy masa ostygnie, wylać ją na biały krem. Całość ozdobić kuleczkami Maltikeks.
Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę.
Tartę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz