Biszkopt
-4 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki cukru wanilinowego
-4 łyżki mąki tortowej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-niepełna szklanka cukru
Masa I
-700 ml mleka
-2 budynie czekoladowe
-250 g margaryny
-cukier do smaku
Masa II
-200 ml mleka
-pół szklanki cukru
-100 g masła
-100 g gorzkiej czekolady
-pokruszone ciastka pełnoziarniste od Dr Gerard 200 g
-pół szklanki mleka w proszku
-niepełna szklanka rodzynek
-3 łyzki kakao
Dodatkowo
-wiórki kokosowe
-draże od Dr Gerard 75 g
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam z cukrami na sztywną pianę. Dodaję żółtka i nadal ubijam, następnie dodaję mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i powoli mieszam, wylewam do formy (około 22/ 29 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzę i przecinam na dwa blaty. Masa I: z mleka odlewam pół szklanki, a resztę wlewam do rondelka i gotuję. W odlanym mleku mieszam budynie i cukier, które wlewam na gotujące się mleko i mieszając gotuję do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiam do wystudzenia. Miękką margarynę ucieram i porcjami dodaję zimny budyń. Na pierwszy blat biszkoptu wykładam masę I i przykrywam drugim biszkoptem. Masa II: do rondelka wlewam mleko, dodaję cukier, masło i doprowadzam do wrzenia. Ściągam z ognia, dodaję połamaną czekoladę i mieszam do jej rozpuszczenia. Wsypuję kakao, drobno pokruszone ciastka pełnoziarniste, mleko w proszku, rodzynki i dokładnie mieszam łyżką. Gorącą masę wykładam na biszkopt. Wierzch posypuję wiórkami kokosowymi i drażami otulonymi mleczną czekoladą. Ciasto przechowuję w lodówce. Koniecznie wypróbujcie, a do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz