środa, 12 grudnia 2018

Piernik świąteczny.


Piernik świąteczny.

Od godziny przeszukuję Internet – potrzebuję przepisu na dobry piernik. Oczywiście okazuje się, że jest ich mnóstwo i dlatego trudno wybrać ten najlepszy. Najchętniej korzystam już z tych  sprawdzonych. Cenię sobie te stare babcine, przekazywane z pokolenia na pokolenie i spisywane na pożółkłych kartach brulionów. Podczas wizyty u rodziców, kiedy siedzieliśmy sobie wygodnie przy  słodkim poczęstunku, wpadła na chwilę sąsiadka mamy. Myślę, że doskonale wiedziała, że przyjechaliśmy w odwiedziny i pchana ciekawością, przyszła po prostu na ploteczki, hihihi.  Zaprosiliśmy ją do stołu, na którym  stała patera pełna przepysznych słodyczy z firmy Dr Gerard. Z daleka pachniały wafelki w czekoladzie Pryncypałki,  równie kusząco prezentowały się draże
i pierniki. Częstując się tymi ostatnimi wspomniałam o tym, że chciałabym upiec sama jakiś dobry piernik. Sąsiadka ochoczo skoczyła na równe nogi i przyniosła dla mnie przepis znaleziony w starym kalendarzu. Twierdziła, że już od kilku lat piecze właśnie taki piernik i jest nim zachwycona. Przepis wydawał się sensowny i nie miałam  powodu, aby jej nie wierzyć.  Skwapliwie przepisałam go do swojego notatnika. Pogadałyśmy jeszcze trochę  o porządkach,
o  przygotowaniach do świąt i prezentach. Ona ma kilkoro wnucząt, więc poleciłam jej fantastyczne kruche ciasteczka z świątecznymi wzorkami o smaku jabłkowo-cynamonowym.   CHRISTMAS BAUBLE to nowość od Dr Gerarda. Ciasteczka idealnie nadają się do zawieszenia na choinkę, mają okrągłą dziurkę u góry.  Dzieciaki zapewne będą nimi zachwycone. Mam nadzieję, że sięgając po te cudeńka zawieszone na choince, nie przewrócą udekorowanego drzewka :)
A teraz przepis na piernik świąteczny dla zainteresowanych.

                                  PIERNIK  ŚWIĄTECZNY



Składniki : 30dkg mąki, 10 dkg masła, 5 jaj, 25 dkg cukru pudru, 25 dkg miodu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy do pierników, 10 dkg rodzynek, 10 dkg migdałów, 5 dkg czekolady, margaryna do wysmarowania blachy oraz  bułka tarta do posypania wysmarowanej tłuszczem formy.



Wykonanie : masło rozetrzeć, dodać kolejno 5 żółtek, cukier puder, miód, sodę, przyprawy
i około 25 dkg mąki. Utrzeć na jednolitą  masę. Z 5 białek ubić bardzo sztywną pianę, wyłożyć na utartą masę, dodać resztę mąki, bakalie, drobno pokruszoną czekoladę. Dokładnie, lecz delikatnie mieszać, a następnie przełożyć ciasto do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem
i wysypanej tartą bułką. Piec około 1 godziny.

Ważne: ciasto jest bardzo wrażliwe na wstrząsy i na zmiany temperatury.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz