środa, 12 grudnia 2018
„Magia przypraw”
Ach! Co by było gdyby przypraw nie było? Ludzie na przełomie tysiącleci poszukiwali roślin, nasion i wszystkich ich elementów czy to nad ziemią, czy pod ziemią. Odkrywali ich walory smakowe, aromatyczne, jak również zdrowotne. Próbowali dopasować odkryte przyprawy do wszelakiej żywności spożywanej przez człowieka. W głównej mierze miało to na celu uzyskanie lepszego smaku, ale wartości zdrowotne stosowanych przypraw nie były ludziom obojętne.
Przyprawy, które w ostatnich latach są najbardziej poszukiwane, głównie przez wzgląd na walory zdrowotne, to: imbir, cynamon i gałka muszkatołowa.
Zaczniemy więc od gałki muszkatołowej. Otóż jej owalne, twarde nasiona przybywają do nas aż z Indonezji. W kuchni jej korzenno-gorzki smak dodaje smaku słonym i słodkim ciasteczkom, a w medycynie ludowej służy jako lek na wyeliminowanie wzdęć. Stosowana jest również w bardziej zaawansowanych chorobach jak zapalenie płuc czy reumatyzm.
Kolejną pożądaną przyprawą jest imbir, który posiada udowodnione zbawienne działanie w wielu stanach chorobowych, jak na przykład w trakcie grypy. Reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, sprawdza się w chorobie lokomocyjnej i wielu innych dolegliwościach, ale również jako przyprawa - głównie w cukiernictwie.
Równie korzystną przyprawą jest cynamon, który najbardziej wskazany jest paniom w okresie menopauzy, ale wspiera je również w trakcie menstruacji. Przeciwdziała rozwojowi bakterii chorobotwórczych i wspomaga nerki.
Jak w przypadku wymienionych powyżej przypraw, tak i cynamon jest uwielbiany w cukiernictwie. Myślę, że Dr Gerard jest tego najlepszym przykładem, szczególnie w okresie świątecznym. Warto zajrzeć na stronkę: https://drgerard.eu/kategoria/aktualnosci/nowosci/, by wiedzieć czego szukać w markecie pod szyldem Dr Gerard.
Smacznych i spokojnych świąt z Dr Gerardem!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz