Po świętach mam
zaproszenie do znajomych na pogawędkę. Zastanawiam się co zabrać ze sobą jako
dodatek do kawy. Myślę, że PRYNCYPAŁKI DR GERARDA będą doskonałe. Te WAFELKI W CZEKOLADZIE
sprawdzają się na każdą okazję. Poza tym może wezmę jeszcze ze sobą kawałek
ciasta. Został mi ze świąt
MIGDAŁOWY JABŁECZNIK:
Składniki: 5 jajek, 15 dag cukru, 7,5 dag masła lub
margaryny, 15 dag cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 20 dag mąki, ½
torebki proszku do pieczenia, 3 łyżki likieru migdałowego, 50 dag jabłek, 2
łyżki soku cytrynowego, 2 łyżeczki cukru pudru, 15 dag mielonych migdałów, 1
łyżeczka cynamonu, dwie łyżki płatków migdałów, tłuszcz i tarta bułka do
foremki.
Sposób wykonania – Rozbić 3 jajka, oddzielić żółtka od białek.
Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno
dodawać 3 żółtka i 2 całe jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i
porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać likier migdałowy, wymieszać ciasto
mikserem. Jabłka obrać, połowę zetrzeć, resztę pokroić w plasterki, skropić
sokiem z cytryny, starte od razu wymieszać z ciastem. Podłużną foremkę
posmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą. Nałożyć ciasto. Przykryć je
plasterkami jabłek. Białka ubić na pianę z cukrem pudrem. Dodać cynamon i
mielone migdały. Migdałową bezę rozsmarować na cieście. Piec 90 minut w 175 C.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Przed podaniem posypać ciasto
płatkami migdałowymi i oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania około 45
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz