czwartek, 27 grudnia 2018

PRYNCYPAŁKI BĘDĄ DOSKONAŁE


Po świętach mam zaproszenie do znajomych na pogawędkę. Zastanawiam się co zabrać ze sobą jako dodatek do kawy. Myślę, że PRYNCYPAŁKI DR GERARDA będą doskonałe. Te WAFELKI                            W CZEKOLADZIE sprawdzają się na każdą okazję. Poza tym może wezmę jeszcze ze sobą kawałek ciasta. Został mi ze świąt

 MIGDAŁOWY JABŁECZNIK:

Składniki: 5 jajek, 15 dag cukru, 7,5 dag masła lub margaryny, 15 dag cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 20 dag mąki, ½ torebki proszku do pieczenia, 3 łyżki likieru migdałowego, 50 dag jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżeczki cukru pudru, 15 dag mielonych migdałów, 1 łyżeczka cynamonu, dwie łyżki płatków migdałów, tłuszcz i tarta bułka do foremki.

Sposób wykonania – Rozbić 3 jajka, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno dodawać 3 żółtka i 2 całe jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać likier migdałowy, wymieszać ciasto mikserem. Jabłka obrać, połowę zetrzeć, resztę pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, starte od razu wymieszać z ciastem. Podłużną foremkę posmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą. Nałożyć ciasto. Przykryć je plasterkami jabłek. Białka ubić na pianę z cukrem pudrem. Dodać cynamon i mielone migdały. Migdałową bezę rozsmarować na cieście. Piec 90 minut w 175 C. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Przed podaniem posypać ciasto płatkami migdałowymi i oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania około 45 minut.               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz