Różne
ciasta na stole świątecznym
Nasz stuł był pięknie zastawiony dominowały słodycze z firmy
dr Gerard. Były też różne ciasta z przepisów wypieki od serca ze strony dr
Gerard. Podaję jeden z nich proszę spróbować
Składniki
Spód:
•250g wafelków Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy od
dr Gerarda
•50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
Krem:
•1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody
•450g gotowego sera na sernik
•300g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
•250g umytych, obranych truskawek
•3 łyżki cukru pudru
•70g pokrojonych w kostkę wafelków Pryncypałki o smaku
“Koktajl Truskawkowy”
•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•1 fix do śmietany
Wierzch:
•300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
•2-3 łyżki cukru pudru
•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jeśli ciasto będzie
stało w upalny dzień, radzę użyć)
•wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy z
najlepszej firmy dr Gerard” do ozdoby
•parę truskawek do ozdoby
Sposób przygotowania
Spód:
1. Wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy”
przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać
(można rękoma, powstanie wilgotna masa).
Masą wafelkową wyłożyć tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną
papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać.
Krem:
2. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści,
odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3. Truskawki zmiksować na mus.
4. Gdy galaretka będzie już ostygnięta, ale jeszcze nie
będzie tężeć, ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Do ubitej śmietanki, cały czas mieszając mikserem, wlewać
galaretkę. Następnie dodać ser i wymieszać mikserem. Połowę kremu wyłożyć na
przygotowany spód z wafelków, wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone wafelki
i blaszkę wstawić na około 5 minut do zamrażalnika.
5. Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki,
wymieszać. Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika,
wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą
noc.
Wierzch:
6. Schłodzone ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy (nożem
oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Ubić śmietankę z
cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa
cukierniczego z szeroką tylką lub do szprycy i na wierzchu powyciskać duże,
ozdobne rozetki. Każdą rozetkę udekorować truskawką oraz różowym wafelkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz