piątek, 28 grudnia 2018

Różne ciasta na stole świątecznym


                               Różne ciasta na stole świątecznym

 

Nasz stuł był pięknie zastawiony dominowały słodycze z firmy dr Gerard. Były też różne ciasta z przepisów wypieki od serca ze strony dr Gerard. Podaję jeden z nich proszę spróbować

 

Składniki

 

Spód:

•250g wafelków Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy od dr Gerarda

•50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej

 

Krem:

•1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody

•450g gotowego sera na sernik

•300g schłodzonej śmietanki kremówki 36%

•250g umytych, obranych truskawek

•3 łyżki cukru pudru

•70g pokrojonych w kostkę wafelków Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy”

•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

•1 fix do śmietany

  Wierzch:

•300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%

•2-3 łyżki cukru pudru

•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

•1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jeśli ciasto będzie stało w upalny dzień, radzę użyć)

•wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy z najlepszej firmy dr Gerard” do ozdoby

•parę truskawek do ozdoby

 

 

 

Sposób przygotowania

 

Spód:

 

1. Wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma, powstanie wilgotna masa).

 

Masą wafelkową wyłożyć tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać.

 

Krem:

 

2. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

 

3. Truskawki zmiksować na mus.

 

4. Gdy galaretka będzie już ostygnięta, ale jeszcze nie będzie tężeć, ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.

 

Do ubitej śmietanki, cały czas mieszając mikserem, wlewać galaretkę. Następnie dodać ser i wymieszać mikserem. Połowę kremu wyłożyć na przygotowany spód z wafelków, wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone wafelki i blaszkę wstawić na około 5 minut do zamrażalnika.

 

5. Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.

 

Wierzch:

 

6. Schłodzone ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką tylką lub do szprycy i na wierzchu powyciskać duże, ozdobne rozetki. Każdą rozetkę udekorować truskawką oraz różowym wafelkiem.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz