piątek, 21 grudnia 2018

Świąteczne zapachy



     Dzisiaj wzięłam się za pieczenie sernika i to świątecznego,"a co" sernik czym dłużej leży tym jest lepszy, chociaż miałam obawy ponieważ to było moje pierwsze spotkanie z tym sernikiem. Głównie mam na myśli efekt rosy z ubitą pianką sernika jeszcze nie piekłam, bo bałam się że mi nie wyjdzie. A ja chętnie eksperymentuję, więc zabrałam się za poszukiwanie przepisu na sernik z rosą.
Kiedy znalazłam go to pomyślałam, że zrobię jednak z połowy porcji, ponieważ będę piekła jeszcze makowiec i kupiłam mnóstwo słodyczy Dr Gerarda pierniki, pryncypałki, draże, a raczej w ciągu kilku dni nikt nie spałaszuje tylu słodyczy.
Ja kochani podam wam przepis na dużą porcję i warto spróbować na Święta, bo jest niezapomniany smak, który rozpływa się w ustach.

Składniki na kruche
-300 g mąki
-100 g masła
-100 g cukru pudru
-1 jajko
-2 żółtka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową
-1 kg sera dałam z wiaderka
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-1 budyń
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 szklanki mleka
-sok z 1/2 cytryny
-1/2 szklanki oleju

Składniki na bezę
-5 białek
-1 szklanka cukru pudru

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce i szybko zagnieść ciasto, wyłożyć nim spód tortownicy i podpiec w 180 C około 15 minut.
W misie miksera umieścić ser, cukier, cukier waniliowy i zmiksować na gładką masę.
Dodać po jednym jajku, każde miksując po pół minuty,
dodać budyń, sok z cytryny ciągle miksując,
dodajemy olej i miksujemy. Na koniec dodać mleko.
Należy dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Masę serową wylać na podpieczone ciasto. I piec 45 minut w temperaturze około 180 stopni. Po upływie podanego czasu wyjąć ciasto i wylać na nie pianę z białek. I piec jeszcze 15 minut.
Gdy ciasto będzie upieczone wyjąć je z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Kiedy ciasto już ostygnie powinna pojawić się na nim piękna rosa.
To ciasto to uczta dla podniebienia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz