poniedziałek, 31 grudnia 2018

TORCIK CZEKOLADOWY


Urodziny to jeden z ważniejszych dni w roku. Warto, aby spędzić go w miłej, rodzinnej atmosferze.            W najbliższą sobotę właśnie będę miała tą okazję. Kończę 40 lat.

         Mam nadzieję, że to moje święto upłynie mi w dobrym nastroju. Tym bardziej, że mój mąż zdecydował się upiec dla mnie

TORCIK CZEKOLADOWY.

Składniki : 12 dag masła, 12 dag plus 1 łyżka cukru, 12 dag gorzkiej czekolady, 4 jajka, szczypta soli, 7 dag mielonych orzechów laskowych, 6 dag mąki, 75 dag śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy, 2 torebki zagęstnika do śmietany typu śmietan – fix, 30 dag malin, tłuszcz do tortownicy, listki mięty oraz do dekoracji PRYNCYPAŁKI – WAFELKI W CZEKOLADZIE DR GERARDA.

Sposób wykonania – Masło stopić z czekoladą oraz 12 dag cukru w gorącej kąpieli wodnej. Przestudzić. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami oraz żółtkami, wlać masło z czekoladą. Potem delikatnie domieszać pianę z białek. Tortownicę natłuścić. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 35 minut. Odstawić na godzinę do wystudzenia. Śmietanę kremówkę wymieszać z łyżką cukru, cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Ubić na sztywno. Maliny przebrać, opłukać, dobrze osuszyć i dołożyć do bitej śmietany. Krem rozsmarować na czekoladowym spodzie. Wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem torcik udekorować listkami mięty i PRYNCYPAŁKAMI. Czas przygotowania około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz