Urodziny to jeden z ważniejszych dni w roku. Warto, aby
spędzić go w miłej, rodzinnej atmosferze. W najbliższą sobotę właśnie będę
miała tą okazję. Kończę 40 lat.
Mam nadzieję,
że to moje święto upłynie mi w dobrym nastroju. Tym bardziej, że mój mąż
zdecydował się upiec dla mnie
TORCIK CZEKOLADOWY.
Składniki : 12 dag masła, 12 dag plus 1 łyżka cukru, 12 dag
gorzkiej czekolady, 4 jajka, szczypta soli, 7 dag mielonych orzechów laskowych,
6 dag mąki, 75 dag śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy, 2 torebki zagęstnika
do śmietany typu śmietan – fix, 30 dag malin, tłuszcz do tortownicy, listki
mięty oraz do dekoracji PRYNCYPAŁKI – WAFELKI W CZEKOLADZIE DR GERARDA.
Sposób wykonania – Masło stopić z czekoladą oraz 12 dag
cukru w gorącej kąpieli wodnej. Przestudzić. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od
białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami oraz
żółtkami, wlać masło z czekoladą. Potem delikatnie domieszać pianę z białek.
Tortownicę natłuścić. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 175 C. Piec 35 minut. Odstawić na godzinę do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę wymieszać z łyżką cukru, cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem.
Ubić na sztywno. Maliny przebrać, opłukać, dobrze osuszyć i dołożyć do bitej
śmietany. Krem rozsmarować na czekoladowym spodzie. Wstawić na 30 minut do
lodówki. Przed podaniem torcik udekorować listkami mięty i PRYNCYPAŁKAMI. Czas
przygotowania około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz