czwartek, 13 grudnia 2018

Piernik staropolski.

Nadchodzą święta Bożego Narodzenia, jak co roku zastanawiamy się, jakież to ciasta na te święta będziemy piec.  Kiedy mieszkałam z rodzicami mama zawsze mówiła, że na Boże Narodzenie piecze się pierniki pod różną postacią. Ciasteczka pierniczki  lukrowane, albo z polewą, babka piernikowa, ale nigdy nie powinno zabraknąć Staropolskiego piernika.
Piernik staropolski, albo inaczej piernik dojrzewający, wymaga długiego czasu dojrzewania.
Aby ciasto było puszyste i takie rozpływające się w ustach trzeba  go przygotować co najmniej miesiąc wcześniej przed świętami, żeby ciasto mogło dojrzeć.  Dlatego też nazywamy go piernikiem dojrzewającym ze względu na długi czas  dojrzewania.   Oto przepis
Składniki
1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
25 dkg masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
2 torebki przyprawy do piernika
1/2 szklanki mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej   1/2 łyżeczki soli
Cukier, masło i miód dosyć mocno podgrzewamy. Następnie odstawiamy, aby przestygło.
Wyrabiając ciasto ręką do masy stopniowo dodajemy  męką oraz wcześniej rozpuszczoną w mleku sodę, sól i przyprawy. Ciasto dokładnie wyrabiamy i robimy z niego kulę, którą wkładamy do glinianego garnka przykrywając go ręcznikiem papierowym, albo czystą ścierką odstawiamy w chłodne miejsce na 4 tygodnie, aby dojrzało.  Gdy ciasto dojrzeje pieczemy z niego 2 lub 3 placki przekładamy je dżemem albo powidłami. Aby placki dobrze się skleiły trzeba na wierzchu piernika ułożyć coś cięższego np. deskę do krojenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz