środa, 19 grudnia 2018
Coś na szybko
Może ktoś z was nie przepada za pieczeniem ciast, ale na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia coś wypadałoby mieć do kawki a przy okazji uwielbia słodycze. Mam wam kochani do zaoferowania pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach 3-bit. Dodam tylko, że rozpływa się w ustach i przygotowuje się je błyskawicznie, mimo wersji z domowym budyniem. Oczywiście użyłam ciastek pełnoziarnistych witAM musli, jabłko, rodzynki Dr Gerarda.
Zalanie tych ciastek gorącym budyniem sprawia, że szybko miękną, wystarczy dobrze schłodzić i można ciasto kroić.Choć najlepiej smakuje na drugi dzień, ale kto niecierpliwy czy się udało może skosztować wcześniej.
Składniki
-2 opakowania ciastek pełnoziarnistych witAM
-1 puszka masy krówkowej
-350 ml kremówki 36%
-1 łyżka cukru trzcinowego
-20 g gorzkiej czekolady
Masa budyniowa
-550 ml mleka
-120 g cukru trzcinowego
-90 g masła
-3 jajka
-55 g mąki orkiszowej
-20 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżka cukru waniliowego
-szczypta soli
Do rondelka przelałam 400 ml mleka, dodałam cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i masło i całość zagotowałam.
Do pozostałego mleka dodałam jajka oraz obydwie mąki i dokładnie wymieszałam. Do gotującego mleka dodałam masę z jajkami i mąką i cały czas mieszając doprowadziłam do wrzenia.
Energicznie mieszając gotowałam jeszcze chwilkę. Następnie zdjęłam garnek z palnika i gorącym budyniem zalałam ciastka na blaszce. Masę równo rozsmarowałam, wyłożyłam ostatnią trzecią warstwę ciastek, docisnęłam i odstawiłam do ostygnięcia.
Po kilku godzinach na ciasto wyłożyłam ostatnią warstwę, czyli ubitą śmietanę, rozsmarowałam równo, starłam czekoladę i włożyłam do lodówki.
Zdecydowanie ciasto warte uwagi, Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz