czwartek, 22 sierpnia 2019

A może kawa mrożona?


A może kawa mrożona?

Zbliża się do nas fala upałów. Może więc zamiast parzonej kawy podanej do popołudniowych ciastek Tropical Dr Gerarda przygotujemy pyszną kawę mrożoną. Jak ją przygotować? Jest to bardzo proste a jakże smaczne. Zaparzyć kawę rozpuszczalną, ostudzić, przelewamy ją do woreczków od kostek lodu i wkładamy do zamrażalnika. Laski wanilii przekrawamy i wydrążamy z nich rdzeń. Do rondelka dodajemy pół litra mleka i wrzucamy laski wanilii oraz rdzeń. Gotujemy całość na małym ogniu. Następnie usuwamy laski wanilii. Mleko waniliowe przelewamy albo do miseczek lub do wysokich szklanek i wkładamy do lodówki i dobrze schładzamy. Część mleka, które nam zostało spieniamy spieniaczem. Kulki zamrożonej kawy wkładamy do mleczka waniliowego, dodajemy spienione mleko. Podajemy do pysznych ciastek tak przygotowaną kawę mrożoną. Na pewno zaskoczymy tak pyszną kawą.
Drugą moją ulubioną kawą na wieczór jest kawa z likierem. Potrzebujemy:
60 gram cukru, pół litra mleka, 4 kulki lodów kawowych, 4 kulki lodów orzechowych, 4 łyżki likieru kawowego, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej oraz dwie łyżeczki cukru.
Cukier wsypujemy na patelnie i karmelizujemy. Studzimy i ponownie podgrzewamy aż karmel zgęstnieje. Na papier wykładamy łyżką karmel tak aby powstały niteczki. Mleko z lodami oraz likierem, kawą i cukrem wkładamy do miksera i ubijamy na puszysty krem. Tak przygotowany napój wkładamy do pucharków i dekorujemy karmelem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz