A może kawa mrożona?
Zbliża się do nas
fala upałów. Może więc zamiast parzonej kawy podanej do
popołudniowych ciastek Tropical Dr Gerarda
przygotujemy pyszną kawę mrożoną. Jak ją przygotować? Jest
to bardzo proste a jakże smaczne. Zaparzyć kawę rozpuszczalną,
ostudzić, przelewamy ją do woreczków od kostek lodu i wkładamy do
zamrażalnika. Laski wanilii przekrawamy i wydrążamy z nich rdzeń.
Do rondelka dodajemy pół litra mleka i wrzucamy laski wanilii oraz
rdzeń. Gotujemy całość na małym ogniu. Następnie usuwamy laski
wanilii. Mleko waniliowe przelewamy albo do miseczek lub do wysokich
szklanek i wkładamy do lodówki i dobrze schładzamy. Część
mleka, które nam zostało spieniamy spieniaczem. Kulki zamrożonej
kawy wkładamy do mleczka waniliowego, dodajemy spienione mleko.
Podajemy do pysznych ciastek tak przygotowaną kawę mrożoną. Na
pewno zaskoczymy tak pyszną kawą.
Drugą moją
ulubioną kawą na wieczór jest kawa z likierem. Potrzebujemy:
60 gram cukru, pół
litra mleka, 4 kulki lodów kawowych, 4 kulki lodów orzechowych, 4
łyżki likieru kawowego, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej oraz dwie
łyżeczki cukru.
Cukier wsypujemy na
patelnie i karmelizujemy. Studzimy i ponownie podgrzewamy aż karmel
zgęstnieje. Na papier wykładamy łyżką karmel tak aby powstały
niteczki. Mleko z lodami oraz likierem, kawą i cukrem wkładamy do
miksera i ubijamy na puszysty krem. Tak przygotowany napój wkładamy
do pucharków i dekorujemy karmelem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz